Bliskoistočna konferencija unatoč izraelskom protivljenju

BRITANSKI premijer Tony Blair bit će u utorak domaćin konferencije o Bliskom istoku, unatoč izraelskoj zabrani predstavnicima Palestinaca da otputuju u London.

Izraelski premijer Ariel Sharon odlučio je, nakon samoubilačkog napada u Tel Avivu ovog tjedna u kojemu su ubijene 22 osobe, spriječiti odlazak Palestinaca u London, gdje su trebali razgovarati o reformama palestinske vlasti.

´Žalim zbog izraelske odluke da spriječi putovanje Palestinaca u London kako bi razgovarali o toj temi´, priopćio je u petak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Zbog toga će, rekao je Straw u priopćenju, visoki dužnosnici palestinske vlasti sudjelovati na sastanku putem telefonske konferencije.

´Reformski dnevni red za nas je previše važan da bismo sad dopustili da se proces zaustavi. To je ključno u potrazi za mirom´, dodao je Straw.

Blair se nadao da bi razgovori - na kojima bi se trebali okupiti palestinski čelnici i ´kvartet´ posrednika, UN, Europska unija, Rusija i SAD - mogli pomoći u ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskih pregovora zamrznutih u posljednje dvije godine.

Pročitajte više