Blix će se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

GLAVNI UN-ov inspektor oružja Hans Blix obratiti će se u utorak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda po prvi put od kako je počeo rat u Iraku dok članovi Vijeća raspravljaju oko uloge UNa u poslijeratnom Iraku.

.Posljednji put Blix je Vijeću sigurnosti 19. ožujka rekao kako bi želio nastavak inspekcija, i potom više puta naglasio kako UN-ovo Povjenstvo za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) nikada nije ustvrdilo niti da Irak ima niti da nema oružje masovnog uništavanja. Sjedinjene države su oružje masovnog uništavanja navele kao glavni razlog napada na Irak, a do sada nisu objavile da su ga našle u Iraku.

Blix je rekao kako je najbolji način da se oružje pronađe, ukoliko uopće postoji, u razgovorima sa znanstvenicima, časnicima i direktorima koji su sada oslobođeni straha od odmazde.

Blix će se obratiti jednom od dva neformalna zasjedanja Vijeća sigurnosti koja su predviđena za utorak. Na drugom, posvećenom programu nafta-za-hranu, govorit će Benon Sevan, izvršni direktor UN-ovog Ureda za irački program (OIP). Prema tom humanitarnom programu Iraku je bilo dopušteno da za dio prihoda od prodaje nafte kupuje humanitarne potrepštine, dok je ostatak korišten za plaćanje ratne odštete.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je prošloga tjedna da će zatražiti da Vijeće sigurnosti ukine sankcije nametnute Iraku nakon Zaljevskog rata 1991. Dok su sankcije na snazi jedini legalni način prodaje iračke nafte je preko programa nafta-za-hranu kojim upravlja UN.

(Hina) sl am

Pročitajte više