Blix: Irak ne surađuje dovoljno aktivno s UN-om

GLAVNI UN-ov inspektor oružja Hans Blix kritizirao je u srijedu Irak zbog toga što nije predao dovoljno podataka o svom programu razvoja oružja, te je dodao da je Bagdad dosad blokirao razgovore u četiri oka inspektora s iračkim znanstvenicima.

Blix, koji se vratio u sjedište UN-a nakon dvodnevnog posjeta Bagdadu, ipak je rekao da je Irak načelno otvorio sve svoje objekte za inspektore, koji nigdje nisu pronašli ´bilo kakvu skrivenu veću količinu bilo čega´.

Glavni UN-ov inspektor je dodao da još uvijek čeka da Irak ispuni praznine u izjavi o oružju, opsega 12.000 stranica, koju je 7. prosinca predao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Upitan surađuje li Irak aktivno na ispunjavanju zahtjeva Vijeća sigurnosti, Blix je kazao: ´Ne, ne mislim da smo došli do tog stupnja suradnje´.

Blix i Mohamed ElBaradei, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), trebali bi u ponedjeljak predati Vijeću sigurnosti izvješće o iranskom poštivanju odredbi rezolucije UN-a prihvaćene 9. studenoga.

SAD je priopćio da će 27. siječnja biti ključan datum u odlučivanju o mogućem napadu na Irak, te da izvješće inspektora neće biti presudno u donošenju te odluke.

Ipak, većina članica Vijeća sigurnosti, uključujući Francusku, Rusiju, Kinu i Njemačku, smatra da inspektori trebaju više vremena za sastavljanje izvješća.

Blix je rekao da Irak nije napravio ništa kako bi omogućio razgovore u četiri oka između inspektora i iračkih znanstvenika, premda se nedavno obvezao da će to osigurati. ´Vidjet ćemo što će se dogoditi´, rekao je Blix.

Glavni UN-ov inspektor je isto tako rekao da Irak ne dopušta UN-u korištenje američkih špijunskih zrakoplova U-2 postavljajući neprihvatljiva ograničenja za njihove letove.

´Oni to ne zabranjuju, ili odbacuju, ali postavljaju uvjete koji bi bili neprihvatljivi´, rekao je Blix ne pojašnjavajući dodatno svoju izjavu.

Pročitajte više