Blix: SAD i Britanija u "lovu na vještice"

BIVŠI glavni UN-ov inspektor za oružje Hans Blix u četvrtak je za BBC radio izjavio da rat protiv Iraka nije bio opravdan te da su Amerikanci i Britanci "napuhavali" informacije obavještajnih službi, usporedivši cijeli slučaj s "lovom na vještice".

"Ne mislim da je rat protiv Iraka bio opravdan... strpljenje koje od nas traže Washington i London je nešto što oni nama nisu htjeli dati prije rata", rekao je Blix.

Blix je uvijeren da je Irak svoje oružje za masovno uništenje uništio prije 10 godina a da su SAD i Britanija sebe uvjerile u postojanje zabranjenog oružja na osnovu dokaza koji su poslije diskreditirani, uključujući i krivotvorene dokumente o pokušaju Iraka da kupi uran.

"U Srednjem vijeku su ljudi vjerovali u postojanje vještica pa su ih, shodno svome uvjerenju, i pronašli", dodao je Blix i poručio da je na djelu kultura laži i obmana.

"Znamo da će oglašivači reklamirati frižidere na način da im ne vjerujemo baš potpuno, ali od vlada očekujemo da se ponašaju s više ozbiljnosti i kredibiliteta", zaključio je Blix.

I Demetrius Perricos, sadašnji glavni UN-ov inspektor za oružje, dvoji da Irak posjeduje zabranjeno oružje.

Pročitajte više