Blok umirovljenici zajedno i ASH: Skupit ćemo 50 tisuća prosvjednika na Trgu žrtava fašizma

BLOK umirovljenici zajedno i pokret otpora danas su došli na Trg žrtava fašizma da pokažu gdje će se održati, kako su ustvrdili, dosad najveći i najmasovniji prosvjedni skup hrvatskih umirovljenika. Najavili su da će to biti 23. ožujka u 11 sati te da će doći 50 tisuća ljudi.

"Mi imamo pravo na taj trg, jer nakon zabrane od strane policije dobili smo presudu da se zabrana policije poništava. Nakon niza prosvjeda raznih interesnih grupacija više je nego žalosno da umirovljenici moraju svoja prava štiti na ulici. Na prosvjedni skup umirovljenika ide se iz razloga što su već dvije godine zamrznute mirovine, a bit će zamrznute još dvije godine jer su cijene skočile i do 100 posto. Time se vodi morbidna politika hrvatske Vlade jer će za četiri godine umrijeti 100.000 umirovljenika", rekao je koordinator Bloka umirovljenika. "S druge strane organiziramo prosvjedni skup umirovljenika zbog nerješavanja ustavne tužbe koju smo predali prije 10 godina s 10.000 potpisa protiv nemoralnog i protuustavnog zakona, a koja do danas nije riješena zbog sprege suda i vlasti. Pošto u Saboru ne postoji oporba, više je nego očito da se oporba stvara na ulici jer takozvani savez za zamjene čeka da mu vlast sama dođe u ruke, pa ćemo im s Trga žrtava fašizma još jednom poručiti: vi koji ste opljačkali Hrvatsku, odlazite, a vi koji ste podržavali pljačku i varali hrvatske građane, ne dolazite", stoji u priopćenju.

Na prosvjednom skupu hrvatskih umirovljenika tražit će se da Vlada odmah odstupi ukoliko se ne ispune sljedeći zahtjevi:
1. odmrzavanje zamrznutih mirovina
2. ukidanje po hitnom postupku saborskih mirovina
3. ukidanje povlaštenih mirovina
4. kanaliziranje oduzete mirovine i novca u fondove umirovljenika
5. primjena zakona o usklađenju mirovina, da mirovine rastu rastom plaća.

"Mi smo legalisti i nećemo ići na Markov trg, jer svi oni su tu na Trgu žrtava fašizma, pa nas tako mogu vidjeti kako ćemo bez obzira što su umirovljenicima oduzeli dostojanstvo prosvjedovati dostojanstveno. Pozvat ćemo sve umirovljenike da se priključe prosvjednom skupu jer smo mi ti koji prvi trebaju dignuti glave, i mi smo ti koji mladima moramo osigurati budućnost. Što čekamo", stoji u priopćenju koje potpisuje Zlatko Klarić.

Pročitajte više