Blokiran račun "Viktora Lenca"

RAČUN "Viktora Lenca" od jučer je blokiran zbog dugova dvjema kooperantskim tvrtkama, rečeno je danas na konferenciji za novinare, na kojoj su predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović i predstavnici Uprave i Sindikata dobavljače i kooperante tog brodogradilišta "pozvali na razumijevanje za stanje u tvrtki te da se uklope u dogovor o njezinoj konsolidaciji".

Uprava i Sindikat "Lenca" sljedeći bi tjedan mogli zaključiti sporazum o isplati plaća, kazao je Begović nakon razgovora s predstavnicima Sindikata i poslodavca. Istaknuo je da je manevarski prostor obiju strana malen te da se izlaz očekuje od banaka vjerovnika, dioničara i Vlade. Pregovori s dobavljačima koji su blokirali račun su u tijeku, a konačna potvrda banaka vjerovnika da će doznačiti novac za nastavak ulaganja očekuje se 28. srpnja, kazao je, dodavši da će nakon toga Vlada odlučiti o ostvarenju odobrenih jamstava.

Begović je prenio stajalište Ministarstva gospodarstva da je najvažnije sačuvati kadrove, isplatiti dospjele i osigurati novac za buduće plaće.

Zvonko Pešut, predstavnik poslodavca u današnjem razgovoru, na novinarski je upit odgovorio da su račun brodogradilišta zbog 10-ak milijuna kuna duga blokirale dvije kooperantske tvrtke te da se od njih traži da račun deblokiraju.

Povjerenik SMH Damir Bačinović je rekao da su račun blokirali najveći kooperanti - tvrtke Negotium i Dalmon te da se Uprava nije korektno ponašala prema dobavljačima i kooperantima kako bi odugovlačila pronalaženje rješenja. Na novinarski upit hoće li kooperanti i njihovi radnici moći podnijeti odgodu isplate obavljenih poslova odgovorio je da "Lenac" nije njihov jedini partner te da su u njemu ostvarivali znatne zarade. Ako se sljedeći tjedan provedu najavljene odluke banaka i Vlade, radnicima bi uskoro moglo biti isplaćeno 37 posto svibanjskih plaća i polovica plaća za lipanj, rekao je Bačinović.

Pešut je istaknuo da banke neće odobriti nova ulaganja dok se ne postigne sporazum s dobavljačima, odnosno dok oni ne pristanu da im "Lenac" isplati novac kad ga namakne redovitim poslovanjem. Od dobavljača se također traži da račun deblokiraju i radi isplate 37 posto svibanjskih plaća, dodao je. Smatra da kolektivnog prijepora između Uprave i Sindikata nema, jer da Uprava ne pobija pravo radnika na njihovu plaću. Tu tvrdnju je odbacio Begović, kazavši da prijepor postoji, a Bačinović je dodao da takvi navodi dokazuju da Uprava ne funkcionira te da će Sindikati tražiti opozive takvih dužnosnika.

Begović se složio s tvrdnjom novinara da je na konferenciji pretežno bilo govora o poslovanju tvrtke, što nije tema socijalnih pregovora, i o čemu bi trebala govoriti Uprava, a ne sindikati.

Nakon konferencije direktor "Lenca" Damir Vrhovnik je izjavio novinarima da je račun blokiran zbog otprilike tri milijuna kuna duga dvjema kooperantskim tvrtkama, AKZ "Virovitici" i Dalmontu, te da predstavnik poslodavca Pešut nema točne podatke. Njima će novac biti isplaćen kad i ostalima, rekao je i dodao da je dobavljačima i kooperantima ponuđena nagodba da im se 20 posto dospjelih dugova isplati do listopada, a ostatak u obrocima, uz uvjet da nove obveze budu redovito podmirene. Na pitanje o dokapitalizaciji od 1,7 milijuna eura koju je najavio većinski vlasnik Giancarlo Zacchello, rekao je kako se očekuje da on taj novac doznači u roku od 30 do 60 dana, kad i ostali ulagači.

"Plaće bismo najradije isplatili sutra, ali to nije moguće", rekao je Vrhovnik te dodao da bi, "ako se ostvare svi dogovori, to bilo moguće do sredine kolovoza".

Pročitajte više