Bloomberg otkrio kako Hrvatska misli izbjeći kaos: Manje turista, više novca

Foto: Grgo Jelavić, PIXSELL, Screenshot: Bloomberg

BLOOMBERG se pozabavio pitanjem turizma u Hrvatskoj i zaradom od istoga, ali i velikim gužvama koje su tijekom sezone prisutne u, kako piše, popularnoj Europskoj destinaciji.

>> Kako se o kruzerima u Dubrovniku pisalo 1999. godine: "Ti gosti su velika blagodat za Grad"


Ugledni poslovni medij tako piše kako u Hrvatsku već godinama dolazi velik broj turista, dio njih kruzerima, dok dio njih dolazi u zemlju putem europskih autocesta.

"Sada se zemlja suočava s velikim brojem obožavatelja koji su nahrlili u povijesni grad Dubrovnik u kojem su se snimali posljednji 'Ratovi zvijezda', ali i koji je kulisa za Kraljev Grudobran iz HBO-eve serije 'Igra Prijestolja'", piše Bloomberg i dodaje kako je Hrvatska među top pet destinacija u južnoj Europi po posjećenosti, ali i kako zaostaje u pogledu potrošnje u zemlji, od strane turista.

Cappelli priprema novi pristup?

Pozivaju se na izjavu ministra Cappellija koji im je rekao kako Hrvatska traži način pomoću kojega bi u zemlju dolazilo manje turista, ali i kako bi ti turisti koji dođu, u zemlji ostavili više novca.

"Prema navodima ministra Garija Cappellija, hrvatski službenici rade na novom pristupu", piše Bloomberg.

"Naša su očekivanja povezana s dolascima turista u ljetnoj sezoni već ispunjena", rekao je Cappelli za Bloomberg.

"U sljedećem periodu ćemo se fokusirati na prosječnu potrošnju turista, kao i na povećanje broja posjeta van ljetnih mjeseci", dodao je.

Velika posjećenost, slabija potrošnja


Bloomberg piše kako je Hrvatska unatoč velikoj posjećenosti i dalje tek deseta zemlja prema potrošnji turista. Prema podacima iz 2015. godine, tako smo bili iza Cipra, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Navode i kako sličan plan imaju i vlasti u Dubrovniku koje su najavile planove za smanjenje broja kruzera za dvije trećine, kako bi se zaštitio stari grad.

Pozivaju se na podatak kako je u jednom danu u Dubrovniku bilo preko 9.000 turista te na izjave gradonačelnika Frankovića koji je rekao kako je tako nešto neprihvatljivo.

"Ne možemo imati 9.000 osoba u povijesnoj jezgri grada jer ti ljudi neće otići iz Dubrovnika s dobrim uspomenama", rekao je za Bloomberg.

Franković govorio o planovima Dubrovnika

Osim toga, Franković je rekao i kako bi otok Vis mogao postati sljedeća "ekstremno popularna destinacija" jer će se na njemu do kraja godine snimati nastavak filma "Mamma Mia".

"Moraju se pripremiti na to, nadam se da ih popularnost neće iznenaditi kao nas", izjavio je i dodao kako se Dubrovnik okreće novom turističkom modelu prema kojem će se koncentrirati na kvalitetu, a ne na brojke.

"Brojanje dolazaka i noćenja je stvar prošlosti", zaključio je gradonačelnik Dubrovnika.

Međunarudnoj se udruzi kruzera novi planovi ne sviđaju

Ipak iz Bloomberga dodaju i kako se svima ne sviđa ideja o smanjenju broja turista, primjerice Međunarodnoj udruzi kruzera u Europi za koju je ta odluka razočaravajuća.

"Prisutnost kruzera u Dubrovniku značajno doprinosi ekonomiji, ne samo grada, nego zajednica širom Jadrana. Nadamo se kako komentari gradonačelnika Dubrovnika neće prerasti u akciju bet rasprave o utjecaju koji bi to imalo na linije kruzera i sektor turizma", poručila je potpredsjednica organizacije, Catherine Couplan.

Pročitajte više