Bocvana održava dražbu za lov na slonove

Foto: EPA

BOCVANA održava dražbu na kojoj će prodavati dozvole za lov na slonove nakon što je prošle godine ukinula zabranu lova na ugrožene životinje.

Vlada predsjednika Mokgweetsija Masisija u svibnju je ukinula zabranu nakon što je prethodni predsjednik Ian Khama, gorljivi zaštitnik okoliša, 2014. zabranio lov na te životinje kako bi zaustavio pad njihova broja.

Masisi brani svoj potez tvrdnjama da neće ugroziti populaciju slonova.

Vlada je najavila prodaju dozvola za ubijanje 70 slonova u ograničenom lovnom području.

Sezona lova počinje u travnju

Vlada tvrdi da će to pomoći naseljima u koje slonovi ulaze i stvaraju štetu te da zemlja ima prevelik broj slonova. Sezona lova počinje u travnju 2020.

Nadmetati se mogu tvrtke registrirane u Bocvani ili u vlasništvu državljana Bocvane, a na dražbi se može sudjelovati uz polog od 18.300 američkih dolara.

Ukidanje zabrane osudile su udruge za zaštitu okoliša.

"Protivim se lovu zbog toga što predstavlja mentalitet onih koji žele izrabljivati prirodu zbog vlastitih interesa i to je dovelo do izumiranja mnogih životinjskih vrsta širom svijeta", kazao je Khama za AFP.

Afrički slon ugrožena je vrsta kojoj prijeti izumiranje, a broj primjeraka te vrste pao je s 1,3 milijuna 1979. na oko 415.000 u 2015.

Bocvana ima najveću populaciju afričkih slonova od 135.000 jedinki i većina živi u nacionalnom parku Chobe.

Pročitajte više