Boeing nema narudžbi za 737 MAX u prvom tromjesečju

Foto: EPA

AMERIČKI proizvođač zrakoplova Boeing zabilježio je snažan pad narudžbi i isporuka u prvom ovogodišnjem tromjesečju, a one za 737 MAX svedene su na nulu nakon dvije teške zrakoplovne nesreće i povlačenja tog tipa zrakoplova iz prometa širom svijeta.

Ukupno je Boeing u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježio 95 narudžbi zrakoplova, upola manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Isporučili su pak ukupno 149 zrakoplova, 19 posto manje nego u prva tri mjeseca 2018. Pritom je broj isporučenih zrakoplova tipa 737 MAX potonuo oko 33 posto, uz isporučenih samo 11 letjelica.

Nesreća u kojoj je stradalo 157 ljudi

Taj je zrakoplov prednjačio po broju narudžbi do nesreće Ethiopian Airlinesa 10. ožujka u kojoj je stradalo 157 ljudi. Četiri mjeseca ranije Boeing 737 MAX indonezijskog Lion Aira srušio se u more kod Indonezije, pri čemu je stradalo 189 ljudi.

Analize su pokazale sličnosti između te dvije nesreće i 737 MAX povučen je iz prometa u zemljama širom svijeta. Boeing je bio prisiljen zamrznuti isporuke zrakoplova koji je do tada prednjačio po broju narudžbi među njegovim modelima.

Još se ne zna kada će 737 MAX ponovno letjeti. Globalni regulatori, uključujući i kineske, priopćili su u međuvremenu da će se uključiti u rad američke Savezne uprave za zrakoplovstvo koja će pokušati utvrditi je li siguran za upotrebu.

Pročitajte više