Boeing zaustavio probne letove modela 787



BOEING privremeno zaustavlja probne letove svog novog zrakoplova 787 nakon što se otkrilo da neki od zrakoplova imaju krivo instalirane dijelove repa.

"Ne radi se o problemu s dizajnom niti s otkrićem pri probnim letovima, nego isključivo o problemu pri sastavljanju", rekao je na novinskoj konferenciji ravnatelj programa 787 Scott Fancher. Dijelovi repa nisu instalirani kako spada, rekao je Boeing. Sastavljanje je vršila talijanska tvrtka Alenia.

Svaka inspekcija trajat će oko jedan dan, a popravci bi na svakom zrakoplovu trebali trajati oko osam dana. Prvo će se provjeriti pet zrakoplova na probnim letovima, a nakon toga svih 25 repova u tvornici.

Inspekcije su počele u četvrtak nakon što je tvrtka saznala za problem. Fancher nije htio reći jesu li problemima pogođeni zrakoplovi na kojima se vrše probni letovi.

Fancher je ustvrdio kako problem neće uzrokovati kašnjenje dostave prvih zrakoplova japanskom All Nippon Airwaysu. Boeing je predvidio mogućnost ovakvih problema, pa si je postavio neznatno duže rokove.

Pročitajte više