Bog kojem se moli Vice Batarelo je gad

Foto: Hina

NA SNIMKAMA vidimo ljude uspaničene zbog potresa. Stabilno tlo pod nogama i pripadajuću gravitaciju smatramo prirodnim i normalnim, malo što izaziva strah kao pomjeranje reda. Kao potres.

Onaj magnitude 7 po Richteru uzdrmao je Meksiko, ubio jednog čovjeka i izazvao tektonske poremećaje širom svijeta. Recimo, desetak tisuća kilometara dalje u bigotnoj tranzicijskoj tvorevini poznatoj kao Republika Hrvatska Vici Batarelu odjednom je sve postalo jasno.

U njegovoj su se glavi stvari savršeno posložile, u prah se pretvorila naizgled nerješiva seizmološka nemogućnost predviđanja potresa. Meksiko je, vjeruje Batarelo, bog kaznio podrhtavanjem tla jer im je vrhovni sud ukinuo kažnjavanje žena zbog pobačaja.

Batarelu se smrknulo zbog ukidanja kazni za žene

Dok je u meksičkoj saveznoj državi Coahuil zakon tjerao žene koje pobace u trogodišnji zatvor, za Batarela je vladala harmonija. Meksički je svijet bio divan jer su grešnice, nakon što su ostajale bez djece, bivale sankcionirane višegodišnjim boravkom u uskim i vlažnim ćelijama s odvratnom hranom i neudobnim ležajevima. Sada, kad je s leđa nesretnica skinut teški teret okrutnog propisa, njemu se smrknulo.

"Do kada će čovjek biti neposlušan Bogu? Do kada će sudovi i sudci sebi uzimati pravo dopuštanje ubijanje nerođene djece?  Vrhovni sud u Meksiku jučer je sebi dopustio to 'pravo'... i malo nakon toga ogromni potres od 7 i čudna svjetla na nebu. Slučajno? Ne mislim. Dosta neposlušnosti prema Bogu!!! Gospa Guadalupska, moli za Meksiko i za nerođene i da istrijebimo taj barbarski čin zvan abortus", napisao je nesretnik na Facebooku.

>> Batarelo: Vrhovni sud u Meksiku dopustio abortus, odmah ih je pogodio potres od 7

Otkako su ga izmislili, bog se ljudima priviđao u različitim oblicima: jedni su ga vidjeli kao dobro i nježno biće, drugima se činio hirovit i neurotičan, treći su maštali o njemu kao o najboljem imaginarnom prijatelju, nevidljivom i ekstremno samozatajnom psihoterapeutu kojem se obraćaju kad im je teško.

Malo koji bog je opak kao Batarelov

Bogovi su naše ljudsku vrstu tjerali u očaj, euforiju, nadahnjivali su na djela milosrđa, poticali na rezanje vratova neprijateljskoj živoj sili. Pola jedne redakcije okrutno je pobijeno jer su neke budale vjerovale da im prorok izgleda preloše da bi ga se crtalo po novinama. Ono što prosječna starleta riješi prijetnjom tužbom kad je neki bezobzirni fotoreporter snimi nenašminkanu i raščupanu, za Muhameda dž. š. odrađuju krvoločni sociopati.

Svakakve su se ništarije prikazivale u ljudskim vizijama boga, a malo koja je bila gad poput onog Batarelova.

Zamislite načas da zaista postoji bog o kakvom mašta čelnik radikalne katoličke udruge Vigilare. Zbog jedne odluke vrhovnoga suda on je natjerao u strah i očaj cijelu zemlju. I žene po zatvorima i one koje su rodile desetorke, bez pomisli o pobačaju. Zatim i djecu, starce, bolesne, nepokretne, ljude na umoru, čak i osobe poput Batarela uvjerene da je zatvaranje nesretnih žena božja pravda. Konačno, jedno je ljudsko biće otjerao u smrt.

Ako bog kažnjava potresom, zašto je oštetio crkve u Hrvatskoj?

Potresi i druge prirodne nepogode nemaju osjećaja za ljudske tvorevine. Još se nije zabilježilo da je neka magnituda zastala pred graničnim prijelazom i zamolila dozvolu za ulazak u zemlju. Seizmološka služba zagrebačkog Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavila je animaciju koja prikazuje širenje potresa po Americi. Drmao je posvuda, osjetio se, kažu, čak i u Hrvatskoj. Bog koji zbog jednog sudskog akta kažnjava dobar dio svijeta nije vrijedan molitvi, nego istinskog prezira. Taj je opasan, zao.

Prema informacijama iz Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije, u potresima u 2020. godini, naročito tijekom onog krajem prosinca, oštećene su 172 crkve, čak 70 ih se nije moglo koristiti. Onaj prosinački bio je pogubniji po hrvatske bogomolje nego socijalizam u filmovima Jakova Sedlara, uspio je srušiti čak i južni toranj zagrebačke katedrale.

Slučajno? Ne mislim, rekao bi, jamačno, Batarelo. A sad se možemo prepustiti nagađanju zašto se Batarelov zli bog obrušio na crkve u Hrvata, zbog kakvih ih je strahota porazbijao.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

Pročitajte više