Otac bogataša sa stipendijom: Isprike ministru. Novac smo vratili, ovo je pouka

Screenshot: Facebook

IVAN Kovačević je bosanskohercegovački poduzetnik usko povezan s tamošnjom lokalnom politikom, a ima i velik utjecaj na lokalnu zajednicu. Njegov sin Tomislav ima dvojno državljanstvo i studira promet u Zagrebu, a ove se godine prijavio za stipendiju u Hrvatskoj, i to ni više ni manje nego kao socioekonomski slučaj. Otkriven je, a novac je morao vratiti, što su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tomislava Kovačevića razotkrili su nedavno novinari portala Hercegovina info, koji su među objavljenim rezultatima dodjele stipendija u Hrvatskoj pronašli i njegovo ime. Njegov djed, otac i stric su dugogodišnji poduzetnici, a posjeduju nekoliko tvrtki.

Unatoč tome, Tomislav je ostvario uvjete za stipendiju u kojoj je jedan od glavnih uvjeta da prihodi u kućanstvu ne prelaze 289.16 eura. Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je Indexu da je Kovačević devet mjeseci primao stipendiju te mu je sveukupno isplaćeno 1800 eura.

Javio se otac Ivan Kovačević: Ispričavam se prije svega ministru Fuchsu

"Poštovani, ovih dana je na različitim portalima objavljen tekst u kojem se piše o stipendiji koju je moj sin, Tomislav Kovačević, dobio kao student Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Odmah naglašavam da se radi o stvarnim činjenicama, da točno je da je moj sin Tomislav bez mojeg znanja aplicirao i zakonski dobio navedenu stipendiju.

Ja osobno, ali ni nitko drugi iz obitelji, nisam uopće znao za tu činjenicu. Nakon objave na portalima ja sam se osobno informirao i ostao zatečen. Zbog tog propusta i zbog navedene činjenice ja se osobno i u ime obitelji Kovačević ispričavam prije svega ministru Fuchsu", piše otac, prenosi Hercegovina.info.

"Sav novac smo vratili"

"Odmah nakon saznanja ja sam stupio u kontakt s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, od kojih sam dobio sve tražene podatke. Nakon provjere podataka mi smo bez odlaganja sav isplaćeni novac vratili na račun državnog proračuna Republike Hrvatske, tako da s pravom mogu reći da u navedenom slučaju nije nastala nikakva materijalna šteta bilo kome.

Iako smo prozvani moram konstatirati da su novinari, što se tiče stipendije i pri tome nastale slike, u pravu. Ja im se zahvaljujem na neugodnom poučku. Ono što je zakonito ne mora uvijek biti i etički ispravno. U ovom slučaju se radilo o pogrešci koju ja kao otac i ja kao vlasnik tvrtke ne poričem niti želim opravdavati", kaže.

"Tekst vrvi insinuacijama"

"Neovisno o samoj činjenici tekst, nažalost,  vrvi i insinuacijama koje su vidljive u svakom retku. Tekst je novinarski pisan izrazito tendenciozno. Neopravdani postupak jednog našeg člana je očito bio dobar povod da se čitateljima čitava naša obitelj i naš poslovni uspjeh prikaže u jako negativnom svjetlu tipičnih pohlepnika, bahatih ljudi koji su za svaku osudu.

Kao da je cilj teksta bio podgrijavanje zavisti i prikazivanje našeg poslovnog i obiteljskog uspjeha kao nečega sumnjivoga, nemoralnoga i socijalno upitnoga,  a ne ukazivanje na jedan neprihvatljiv događaj", kaže.

Sa spomenutog portala, koji je priču i otkrio, kažu da su prije objave članka kontaktirali Ivana Kovačevića, ali da im on nije želio ništa odgovoriti.

"Kovačević se u pismu žali na tendenciozan stil našega istraživačkog članka, ali propušta navesti činjenicu da je za vrijeme pisanja teksta kontaktiran od strane našeg novinara kojem je mogao sve navedeno u pismu ispričati. On je odabrao drugi put, te je veoma grubo i arogantno odgovarao sa "Ne zanima me" čime je ostavio dojam upravo onoga za što u pismu tvrdi da nije- bahati bogataš koji misli da je nedodirljiv", navode u novom tekstu na portalu Hercegovina.info.

Nadalje, Kovačević se u nastavku priopćenja žali na ton teksta. "Upravo zbog "tona" teksta dužan sam konstatirati da Tomislav Kovačević nije isto što i "Ćićko Commerce" ili neka druga naša tvrtka. On jeste naš član, nadamo se da će iz ovoga izvući pouku i preuzeti dio svoje odgovornosti.  

No, ciljano miješanje njegovog etički neopravdanog i nepromišljenog postupka s poslovanjem naših tvrtki isto tako nam se čini nekorektnim i etički neprihvatljivim stilom. Tim više ako pretpostavimo da je novinarima stalo do etike i moralnosti", kaže.

"Vozni park smo pošteno zaradili"

"Ubacivanje čitave obitelji, obiteljskog poslovanja i našeg oca, koji je kao gastarbajter svojim trudom izgradio respektabilno obiteljsko gospodarstvo, smatramo tendencioznim moraliziranjem koje služi isključivo tomu da bi se našu obitelj i naše tvrtke prikazalo u svjetlu velikih pohlepnika, bahatih i neumjerenih bogataša bez ikakvog osjećaja za siromašne i socijalno ugrožene.  

Spominjanje našeg voznog parka, koji smo zaradili i kupili radeći svoj posao, sigurno ne služi razotkrivanju istine nego je jeftini pokušaj diskreditacije čitave obitelji", dodaje.

"Mi već godinama dijelimo stipendije"

"Iako je sama činjenica da moj sin zakonito, ali neetički, dobiva stipendiju i da mi svi u obitelji taj postupak smatramo nepromišljenim i neprihvatljivim, dužnost nam je zbog zaštite integriteta naših tvrtki i naših djelatnika ukazati na sljedeće činjenice:

- Naše obiteljske tvrtke, ukupna imovina, utjecaj, i tržišna pozicija su nastale dugogodišnjim marljivim radom i natjecanjem na nepovoljnom bosanskohercegovačkom tržištu. Svaku novinarsku insinuaciju koja podgrijava zavist i jal mi odbacujemo.

- Iako smo svjesni neprihvatljivosti postupka apliciranja i dobivanja navedene stipendije, naglašavamo da smo, pored činjenice povratka novca, upravo mi i  tvrtke naše obitelji jedan od najvećih sponzora socijalnih projekata u Hercegbosanskoj županiji.

- Mi već više godina dodjeljujemo izravne stipendije za socijalno ugrožene studente, a iznosi tih stipendija naveliko premašuju iznos stipendije koju je moj sin, bez mojeg znanja, dobio.

- Pored konkretnih stipendija, koje mi dodjeljujemo i koje ćemo nastaviti dodjeljivati, mi se nikada nismo oglušili o poziv za pomoć ugroženima. To svakom novinaru mogu posvjedočiti dužnosnici i socijalni radnici naše županije, a pogotovu općine Tomislavgrad.

U ime obitelji ja se kao otac ispričavam zbog postupka mojeg sina, ali se ujedno I zahvaljujem na tekstu koji nam je neugodan način ukazao da mi kao obiteljska tvrtka i nositelj gospodarskog prosperiteta, jedan od najvećih poslodavaca u Županiji i dobrostojeća obitelj, imamo i socijalnu odgovornost.

Mi smo svoje bogatstvo stekli radom, ponosni smo na to da ne držimo samo do sebe nego smo uvijek do sada svoj uspjeh dijelili i sa širom zajednicom, što kroz konkretne socijalne projekte, što kroz stvaranje radnih mjesta.

U tome smislu pozivam novinare da istim žarom, kojim su opravdano upozorili na negativnost, opišu i mnogobrojne socijalno učinkovite projekte iza kojih mi kao obitelj i poslovni subjekti stojimo", piše.

Pročitajte više