Bogatstvo obitelji Mubarak iznosi 70 milijardi dolara?

BLISKOISTOČNI stručnjaci su izračunali kako bi bogatstvo obitelji egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i njegove obitelji moglo iznositi i do vrtoglavih 70 milijardi dolara.

Veliki dio njegovog bogatstva navodno je pohranjen u britanskim i švicarskim bankama te leži u nekretninama koje ima u Londonu, New Yorku, Los Angelesu te na atraktivnim lokacija uz obalu Crvenog mora. Nakon 30 godina predsjedničkom mjesta i još nekoliko godina kada je bio viši vojni dužnosnik, Mubarak je imao pristup mnogim investicijskim ugovorima koje su na njegove račune donijeli ogromne količine novca.

Javni novac u privatnim džepovima

Većina tog novca je deponirana na tajnim računima u bankama ili je uloženo u luksuzne kuće i hotele. Prema izvještaju arapskih novina Al Khabar, egipatski predsjednik posjeduje stanove na Manhattanu te kuće u ekskluzivnom Rodeo Driveu na Beverly Hillsu. Milijarderi su također i njegovi sinovi Gamal i Alaa. Profesorica politologije sa Princetona, Amaney Jamal je rekla da je Mubarakovo bogatstvo od 40 do 70 milijardi dolara usporedivo sa bogatstvom ostalih vođa iz regije.

"Poslovni pothvati iz njegove vojne i političke karijere su se prenijeli na njegovo osobno bogatstvo", kazala je Jamal ABC-ju te dodala kako u tim režimima ima mnogo korupcije te korištenja javnih izvora prihoda za osobno bogaćenje.

Profesor bliskoistočne politike na Sveučilištu Durham, Christopher Davidson je rekao da su Mubarak, njegova supruga Suzanne i dva sina  mogli skupiti toliko bogatstvo kroz brojna poslovna partnerstva sa stranim investitorima i kompanijama.

Pročitajte više