bogdanovci: blagoslovljen temeljni kamen za gradnju crkve sv. leopolda mandića

Biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić blagoslovio je danas u povratničkom mjestu Bogdanovci, nedaleko od Vukovara, temeljni kamen za izgradnju nove crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Prije Domovinskog rata u središtu Bogdanovca bila je crkva, sagrađena godine 1782., no u srpskoj agresiji na to područje godine 1991. crkva je oštećena, a tijekom višegodišnje okupacije minirana i potpuno srušena.

Nova crkva sv. Leopolda Bogdana Mandića biti će izgrađena na mjestu iza negdašnje crkve, s tim da će temelji u ratu srušene crkve biti označeni na trgu, koji će se prostirati ispred nove crkve.

Pet milijuna kuna za gradnju crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića bit će osigurano iz donacija vjernika i dobročinitelja, a gradnju crkve financijski će pomoći i Đakovačka i srijemska biskupija.

Bogdanovci su jedno od najteže stradalih hrvatskih sela u srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. U ratu je poginulo 73-oje Bogdanovčana, a neko vrijeme u jesen 1991. Bogdanovci su bili i jedina komunikacija Vukovara s obližnjim Vinkovcima. Okupacijom toga sela, krajem listopada 1991., počeo je i slom obrane grada Vukovara, čiji su branitelji u potpunosti ostali odsječeni od slobodnih područja Hrvatske.

U Bogdanovce se do danas vratila većina prognanog stanovništva, a u selu je najvećim dijelom obnova završila.

Pročitajte više