Bolje Kum, nego kum: Zašto Milanović smjenjuje Norčevog kuma, a ne usudi se dirnuti Bandića i njegove kumove?

OPET smo se uvjerili da je bolje biti Kum, nego kum. Miro Laco bit će najuren iz SDP-a zato što je bio kum na vjenčanju osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca. Milan Bandić namještao je svojim kumovima unosne poslove s Gradom Zagrebom i u deset godina spiskao gotovo pola milijuna kuna na razna kumstva "koja nije mogao odbiti", ali svejedno će ovoga proljeća biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

Na hrvatskoj političkoj sceni nema uzbudljivijeg fenomena od hrabrosti i principijelnosti SDP-ove vrhuške. Pravi je užitak promatrati kako s lakoćom uvode red u stranačke redove, kirurški odstranjuju kukolj od žita i beskompromisno brane poštenje u politici i javnom životu. To je SDP. Stranka Demagoga i Populista.

Zašto je Laco kažnjen?

Gnjev pravednika sada se sručio na Miru Lacu, službenika u Gradskom zavodu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i savjetnika za branitelje. Njemu je zamjereno što je bio kum Mirku Norcu, na vjenčanju koje je diglo veliku buku u javnosti, ali zbog kojega nitko nije odgovarao. Ni upravitelj kaznionice koji mu je to omogućio, ni službenici u Ministarstvu pravosuđa, ni organizatori vjenčanja, ni svećenik, ni uzvanici... Dakle, na formalnoj razini, bilo je to obično vjenčanje. Slavlje i pijanka. Živjeli mladenci.

Zašto je onda Laco kažnjen izbacivanjem iz SDP-a? Ako nije izbačen iz stranke zato što je 2001. godine pomagao Mirku Norcu u bijegu od hrvatskih vlasti nakon što je objavljena haška optužnica, ako nije odgovarao zbog svega onoga što se događalo u Gospiću 1991. godine kad je bio zamjenik Mirku Norcu i na sudu govorio da je za ubojstva civila saznao iz novina, ako mu se ništa nije dogodilo kad su mediji objavili da živi u stanu iz kojega je navodno izbačena obitelj oficira JNA, ako mu se ništa nije dogodilo kad je prije nekoliko mjeseci zaprijetio novinarki Jutarnjeg lista da će je "baciti u Savu i tamo utopiti", zašto ga se kažnjava sada kad je kum na vjenčanju?

Odavno je poznato da je Miro Laco prijatelj Mirka Norca. Ali odavno se znaju i neke druge kompromitirajuće stvari zbog kojih je zaslužio stranačke sankcije. Međutim, hrabro čelništvo SDP-a odlučilo je - preko glasnogovornice - poručiti domaćoj javnosti da "nije uobičajeno da član SDP-a bude kum na vjenčanju čovjeku koji je osuđen za ratne zločine". Naravno da nije. Uobičajeno je da mu bude prijatelj. I da ga skriva u svom stanu dok ovaj bježi od policije i služi desničarskim ekstremistima za pučističke prosvjede. Uobičajeno je da novinarima prijeti ubojstvom. Ali eto, nije uobičajeno da bude kum na vjenčanju.

Otkud Bandiću novac za kumstvo?

Isto tako, vrhuški SDP-a sasvim je uobičajeno da Milan Bandić uživa u tituli zagrebačkog Kuma. Čovjek čija je mjesečna plaća 16 tisuća kuna, bio je u proteklih deset godina čak 109 puta krsni kum. Za to je, prema nekim računicama, izdvojio ukupno 400 tisuća kuna. No, čak i ako predsjednik SDP-a nije želio razmišljati o tome odakle njegovu vladaru metropole - uz stambeni kredit, nezaposlenu suprugu i kćer studenticu - toliki novac samo za kumstva, onda je barem morao razmisliti kakve sve usluge Milan Bandić čini svojim drugim kumovima.

Morao je razmisliti o tome tko je uredio skijašku stazu na Sljemenu. Tko je uredio ZET-ovo odmorište na Črnomercu za tri milijuna kuna (ili pet tisuća eura po kvadratu). Tko je popravak oktogona u Nazorovu parku naplatio dva milijuna kuna, a posao obavio za 630 tisuća. Ili čiji kum je u tri godine od Zagreba naplatio 75 milijuna kuna. I koji su kumovi (i prijatelji) dobivali poslove mimo natječaja. Pita li se Milanović u trenucima dokolice (ako uopće ima onih drugih) tko je taj Kum koji tako konkretno pomaže svojim kumovima?

Hoće li najuriti i Kotromanovića?

Naravno da se pita. I vrlo dobro zna odgovor na to pitanje. Kao što je odavno znao (ili je morao znati) tko je Miro Laco i zašto on zapravo šteti ugledu SDP-a u Zagrebu, puno gorim stvarima nego što je nošenje vjenčanog prstena  ratnom zločincu. I to na obredu zbog kojeg nitko nije odgovarao, pa onda valjda nije bio protuzakonit. Zbog toga i ovakvo sankcioniranje Mire Lace opasno smrdi na kršenje ljudskih prava i petljanje u privatni život. Zar će sada i Ante Kotromanović biti najuren iz SDP-a zato što je prijatelj Ante Gotovine, optuženika koji bi mogao u Haagu biti proglašen ratnim zločincem? Ili možda zato što je na sinjskoj Alki 2001. godine pod Norčevim plakatima pozivao na rušenje koalicijske vlasti?

Lakše je kažnjavati kumove nego Kuma

Ne, Milanoviću je mnogo lakše trenirati strogoću na sitnim ribama. Lakše je kažnjavati kumove, nego samog Kuma. To je možda razumljivo, ali i kontraproduktivno: što se Milanović više bude razmetao svojim principijelnim i hrabrim smjenama, to će više pokazivati svoju slabost prema onome koga se ne usudi ni taknuti.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Index/Pixsell

Pročitajte više