Bolnica Jordanovac dobila suvremeni aparat za istraživanje raka pluća

BOLNIICA za plućne bolesti Jordanovac dobila je novi digitalni ultrazvučni aparat za istraživanje raka zahvaljujući novcu prikupljenom na humanitarnoj utrci "Terry Fox Run" koja je održana jesenas na Jarunu u organizaciji kanadskog veleposlanstva.

Sretni smo što idemo ukorak sa suvremenom medicinom i što ćemo u našoj bolnici moći koristiti suvremeni aparat za istraživanje karcinoma pluća, dijagnostiku i terapijsko djelovanje, izjavio je ravnatelj bolnice Jordanovac Ljubo Pavelić.

U klinikama za pulmologiju i za torakalnu kirurgiju na Jordanovcu lani je hospitalizirano 9.680 pacijenata, od kojih je 60 posto pacijenata onkološke patologije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Vrijednost digitalnog ultrazvučnog aparata je 140.000 eura, a uz dodatne ultrazvučne sonde moći će se koristiti i u transplantacijskoj kirurgiji. Humanitarnom utrkom prikupljeno je 132.000 kuna.

Kanadski veleposlanik Dennis Snider podsjetio je da se utrka ciljem prikupljanja novca za borbu protiv raka u Hrvatskoj organizirala već treći puta.

"Terry Fox Run" u svijetu se organizira od 1980. godine u znak sjećanja na mladog Kanađanina Terrya Foxa koji je zbog raka ostao bez noge, ali je usprkos tome nastavio trčati kako bi prikupio novac za liječenje te opake bolesti. Tada je u "Maratonu nade" prešao pola Kanade, ali nije ga uspio završiti prije povratka bolesti.

Njegova obitelj nastavila je akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka, a to je postala kanadska državna tradicija, pa kanadska veleposlanstva organiziraju trke u 67 zemalja širom svijeta.

Snider je lani prošetao Jarunom, a ove godine na 13. rujna, obećao je, i osobno će sudjelovati u utrci.

Kanadskom veleposlanstvu je u organizaciji humanitarne utrke pomogla Hrvatska liga za borbu protiv raka.

Pročitajte više