bolnica na srebrnjaku dobila novi aparat za otkrivanje RESPIRATORNIH BOLESTI

Specijalna bolnica za bolesti dišnog sustava djece i mladeži na Srebrnjaku uvela je, zahvaljujući novom aparatu za 24satno mjerenje kiselosti jednjaka, novu metodu dijagnosticiranja respiratornih infekcije kod djece. L

Aparat će omogućiti dijagnosticiranje tzv. gastro-ezofagijalnog refleksa (GER), koji karakterizira vraćanje kiselog želučanog sadržaja u jednjak pri čemu dolazi do infekcije dišnih putova. Te je infekcije teže dijagnosticirati i liječiti od onih koje kod djece nastaju uslijed prehlada i bronhitisa, ističe ravnatelj bolnice Boro Nogalo.

GER se, po podacima iz medicinske literature, javlja kod 40 posto populacije, a ima ga 50 posto djece s loše kontroliranom astmom te između 40 i 50 posto bolesnika s kroničnim respiratornim bolestima (npr. kroničnim kašljem).

Uz pomoć aparata, koji dijete nosi cijeli dan, bilježe se i analiziraju podaci koji mogu ukazati na GER. Takav jednostavan način dijagnosticiranja liječnicima olakšava propisivanje terapije.

Aparat vrijedan 120.000 kuna bolnici je darovala tvrtka "Bavaria", i drugi je takav uređaj u Zagrebu (prvi je u Klinici za dječje bolesti).

Pročitajte više