Bombastična kolumna Trumpova dužnosnika: I ja sam dio pokreta otpora

Foto/screenshot: EPA/NYT

UGLEDNI američki list The New York Times povukao je povijesni potez - objavio je prvu anonimnu kolumnu u svojoj povijesti. To samo po sebi možda ne bi bilo toliko bombastično da autor teksta nije viši dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa koji u tekstu eksplicitno navodi kako pojedini članovi administracije aktivno rade protiv predsjednika.

Dužnosnik u anonimnoj kolumni objavljenoj u New York Timesu navodi kako dijelovi Trumpova aparata pokušavaju sabotirati Trumpove planove i tako zaštititi Sjedinjene Države od najgorih Trumpovih poteza te kako je i on sam dio "pokreta otpora".

Trump odmah podivljao na Twitteru

Na anonimnu kolumnu odmah je na Twitteru reagirao i sam Trump, koji ju je nazvao "kukavičkom", a The New York Times nazvao je "lažnim".

Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders je autora nepotpisanog komentara u New York Timesu nazvala "kukavicom" i poručila mu da podnese ostavku.

The New York Times, koji dosad nikad nije objavio anonimnu kolumnu, svoju je odluku objasnio riječima: "Nevjerojatno smo ponosni na objavu ovog teksta, koji daje značajnu vrijednost javnom razumijevanju onog što se događa u Trumpovoj administraciji."

Bombastična kolumna objavljena dan nakon isječaka iz knjige Boba Woodwarda

Zanimljivo je da je kolumna objavljena dan nakon što su u medijima objavljeni dijelovi knjige proslavljenog novinara Boba Woodwarda, poznatog po otkrivanju afere Watergate, a u kojoj je sugerirao da su visoki dužnosnici Trumpove administracije uključeni u tzv. "administrativni puč" kojim žele zaštititi naciju od svog nesposobnog predsjednika. Između ostalog, Woodward je objavio da su Trumpovi suradnici znali i skrivati dokumente s Trumpova radnog stola kako ih predsjednik ne bi potpisao.

Nepoznati autor kolumne u New York Timesu navodi kako nije nikakav liberal te se slaže s mnogim ciljevima Trumpove administracije, ali ističe kako se ti ciljevi ostvaruju usprkos, a ne zahvaljujući Trumpu.

Što visoki dužnosnik Trumpove administracije piše o predsjedniku?

Lista kritika koju je autor kolumne uputio na račun predsjednika dobro je poznata svim Trumpovim kritičarima, kako na ljevici tako i na desnici. Sastanci bez ikakvog reda, impulzivno i zlobno ponašanje, nesposobnost provođenja vlastitih odluka, antipatija prema slobodnim medijima i "antidemokratski" instinkti, piše BBC.

Trumpovo predsjedanje Amerikom autor kolumne opisuje kao situaciju u kojoj predsjednikove odluke i djela kao što su pomirljivi stavovi prema diktatorima poput Vladimira Putina i Kim Jong-una uvijek moraju biti pod kontrolom "odraslih osoba u sobi".

"To nije djelo tzv. duboke države, to je djelo stabilne države", navodi autor komentara u New York Timesu.

Uz to, autor komentara navodi kako su neki članovi Trumpove administracije u nekoliko navrata spomenuli 25. amandman američkog Ustava, koji regulira proceduru koja potpredsjedniku SAD-a i članovima vlade omogućava da iz Bijele kuće uklone predsjednika koji "nije sposoban obavljati svoju dužnost".

Pročitajte više