Boras plašio studentice: "Cure se iz inozemstva vrate s 35-40 godina, neudane i bez djece"

Screenshot: FaH/SuZG

DANAS je pet stotina studenata zagrebačkog Sveučilišta primilo stipendije u kategorijama izvrsnosti, nastavničkih STEM smjerova, stipendije za uspješne sportaše i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa.
 
Rektor Damir Boras obilježio je ceremoniju svojim neobičnim govorom, piše Srednja.hr.
 
"Cure se iz inozemstva vrate s 35-40 godina, neudane i bez djece"
 
"Želim da uživate u studiranju, dolaženju na studij, da uživate u poslu zbog kojeg ste izabrali studirati to što studirate i da vam studentski dani prođu u jednom lijepom okruženju. Mi smo ovdje prvenstveno zbog vas, bavimo se znanstvenim radom, ali jako je važno da se možemo družiti s vama, da vi primate naše iskustvo i nađete smisao života", rekao je Boras u uvodnom obraćanju "studentskoj eliti", kako ih je nazvao.
 

Zatim se osvrnuo na dugačku tradiciju i uspjehe Sveučilišta u Zagrebu te se pohvalio novim 420. plasmanom na jednoj od ljestvica svjetskih sveučilišta.
 
U tom se kontekstu dotaknuo i, kako kaže, "medijskih dezinformacija". Ali najzanimljiviji dio njegova govora bio je kad je počeo pričati o mladićima i djevojkama koji odlaze iz Hrvatske.
 
"Želimo da uživate i da svoj život, koliko je god moguće, planirate u Hrvatskoj. Da, treba otići van, treba neku specijalizaciju, treba dobiti iskustvo Europe, ali vratiti se natrag. Ako pogledamo tko radi, primjerice, na engleskim sveučilištima, 80 % na projektima rade mladi ljude iz istočne i jugoistočne Europe. To smo mi. Dobiju se nešto veće plaće, a poslije se možda i vrate doma. Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35-40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu", istaknuo je Boras nakon čega je nastao žamor među prisutnima u dvorani, piše Srednja.hr.
 
Ovo nije prvi put da Boras govori o obiteljskim vrijednostima
 
Na prošlogodišnjoj dodjeli Rektorove nagrade Boras se u svom obraćanju dobitnicima također dotaknuo obiteljskih vrijednosti, podsjetivši studente da ih ne zaborave. Zaključio je kako oni u sebi utjelovljuju antičko načelo kalos kagathos, načelo dobroga i lijepoga.
 
"Budite takvi cijeli život, prema sebi, svojim obiteljima, svojoj djeci, koju nemojte zaboraviti imati", poručio je tada Boras dobitnicima Rektorove nagrade.

Pročitajte više