Borba protiv pušenja u Federaciji BiH

Pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine ubuduće bi moglo predstavljati prekršaj koji će se sankcionirati oštrim kaznama a prodaja duhanskih proizvoda koja se do sada odvijala bez ikakvih ograničenja bit će stavljena pod oštriji nadzor, proistječe iz prijedloga izmjena postojećeg federalnog Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu prihvatila je argumente Ministarstva zdravlja koje je došlo do podataka o značajnom porastu bolesti povezanih s pušenjem.

Ministar zdravlja Tomo Lučić kazao je novinarima da prema postojećim podacima u Federaciji BiH puši čak 38 posto odraslih osoba.

Posebice zabrinjava to što je sve veći broj pušača među djecom starosti od 13 do 15 godina.

Unatoč ograničenjima kakva sadrži već postojeći zakon, pušenje na javnim mjestima masovna je pojava u Federaciji BiH, čak i u bolničkim objektima dok je broj restorana i caffea koji imaju odvojene prostore za pušače i nepušače gotovo zanemarljiv.

Novim zakonskim rješenjima, ako ih usvoji federalni parlament, bit će zabranjena prodaja cigareta u supermarketima i samoposlugama.

Bit će zabranjena prodaja cigareta maljoljetnim osobama.

Na svim kutijama cigareta ubuduće će morati stajati napis "Pušenje ubija".

Prekršitelji zakona plaćat će znatno veće kazne nego do sada.

Fizičke osobe kršenje zakona stajat će od 500 do tisuću konvertibilnih maraka (dvije tisuće do četiri tisuće kuna) dok će pravne osobe biti kažnjene iznosima u rasponu od pet tisuća do 50 tisuća KM (20 tisuća do 200 tisuća kuna).

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više