Bore se protiv SAD-a i Islamske države, financira ih Iran. Tko su oni?

Foto: EPA

U napadu dronom u Jordanu poginula su tri američka vojnika. SAD tvrde da se radi o dugotrajnoj kampanji koju provode militantne skupine koje financira Iran. Joe Biden je rekao da će Washington odgovoriti na napad. Predsjednik krivi militantne skupine koje već mjesecima napadaju američke snage na Bliskom istoku. 

Iran je objavio da "skupine otpora" ne primaju naredbe od njih. Usprkos tome poznato je da nekoliko grupa diljem regije prima pomoć od Irana. Neke od njih, poput Hamasa, Hezbollaha i Huta već su dobro poznate javnosti, a o drugima se manje priča i piše. Pregled tih manje poznatih militantnih skupina prenosi Sky News.

Islamski otpor u Iraku

Odgovornost za napad ovog vikenda preuzela je organizacija nazvana Islamski otpor u Iraku, a radi se o nekoliko militantnih skupina koje podržava Iran. Skupina je provela nekoliko oružanih akcija protiv američkih postrojbi u Iraku i Siriji zbog američkog uplitanja u rat Izraela i Hamasa.

Različite skupine koriste zajednički naziv kako bi prikrili tko je zapravo odgovoran za napade. To je neuboičajeno jer islamske militantne skupine obično veoma spremno preuzimaju odgovornost za napade. "Njihova spremnost da sakriju svoje identitete sugerira da njima upravlja viša sila", izjavili su iz Instituta Washington, američkog think-tanka, misleći na pokroviteljstvo Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC).

Vjeruje se da Islamski otpor u Iraku sadrže ove skupine: 
Tashkil al-Waritheen (Nasljednici)
Kataib Hezbollah (Bataljuni Božje stranke)
Asaib Ahl al Haq (Liga pravednih)
Harakat Hezbollah al Nujaba (Pokret plemenitih Božje stranke)
Kataib Sayyid al Shuhada (Gospodari Brigade mučenika)
Organizacija Badr

Zaynabiyoun Brigada 

Brigada Zaynabiyoun je šijitska militantna skupina koju je osnovala i trenirala Iranska revolucionarna garda. Njeno porijeklo može se pratiti do napada na džamiju Sayyidah Zaynab u Damasku 2015., koja je bila meta sunitskih militanata. Iran je regrutirao pakistanske Šijite da se uključe u obranu džamije. Uzdigla se za vrijeme građanskog rata u Siriji te je sudjelovala u borbi protiv Islamske države. Od 2019. je pod američkim sankcijama zbog podrške IRGC-u i kršenja ljudskih prava u Iranu.

Fatemiyoun Divizija 

Osnovana je 1980. Fatemiyoun Divizija je militantna skupina koja se većinom sastoji od afganistanskih izbjeglica koji žive u Iranu. 2014. IRGC ju je poslao da se bori u Siriji uz sile Assadovog režima. Također je pod američkim sankcijama, a optužuje ju se i za ratne zločine. Human Rights Watch tvrdi da u skupini ima članova koji imaju samo 14 godina.

Saraya al Ashtar i  Saraya al Mukhtar 

Poznate su i kao Al Ashtar brigade. Saraya al Ashtar djeluje u Bahreinu, ali se vjeruje da ju financira, trenira i naoružava Iran. SAD ju optužuje da provodi terorističke napade kako bi svrgnula bahreinsku vladu. 

Saraya al Mukhtar također djeluje u Bahreinu pod pokroviteljstvom Irana. Njen cilj navodno je svrgavanje Kuće Khalife, vladajuće obitelji u Iranu, kako bi pretvorili državu u iransku provinciju.

Pročitajte više