"Boris Dvornik je zaštitni znak Splita, on jest Split"

DANAS je u prostorijama splitskog Hrvatskog narodnog kazališta obilježena prva godišnjica smrti Borisa Dvornika. Poznatog filmskog i kazališnog glumca prisjetili su se njegovi prijatelji i članovi obitelji. "Boris Dvornik je zaštitni znak Splita, on jest Split", kazao je Milan Štrljić, intendant splitskog HNK, te dodao kako je Boris bio glumac koji je mogao apsolutno sve i na kojeg se moglo uvijek osloniti.

Glas Dalmacije prenosi kako je Štrljić najavio kako će ispred HNK uskoro biti postavljene biste Borisa Dvornika, kao i Zdravke Krstulović i Josipa Gende. Na ceremoniji je prigodni govor održao i Jakša Fiamengo, književnik i pjesnik koji je bio Borisov veliki prijatelj. "Boris Dvornik bio je jedan od najvećih ljudi u povijesti Splita. Toliko se urezao u Split da njegov lik nikad neće izblijediti", kazao je Fiamengo koji je Borisa Dvornika opisao kao "zvijezdu koja se ne gasi". U Hrvatskom su narodnom kazalištu u Splitu danas prikazani isječci iz brojnih filmova i serija u kojima je Boris Dvornik glumio u bogatoj karijeri, dok će se večeras za njega služiti misa zadušnica u kapeli Gospe od zdravlja.

Dean Dvornik, koji je na ceremoniju došao u društvu majke Dijane, i kćerke svog preminulog brata Dina, Elle Dvornik, u razgovoru s novinarima je najavio da će rad njegovog oca i brata živjeti kroz njega. Dean je tako kazao kako će se 21. lipnja na Bačvicama organizirati spektakularni koncertni festival u Dinovu čast, a on će na Splitskom festivalu ove godine nastupiti s Dinovom pjesmom u aranžmanu grupe Cubismo.

J.C.
Foto: Jadran Babić / CROPIX

Pročitajte više