Boris Johnson: Britanija je prošla vrhunac pandemije

Foto: Epa

BRITANSKI premijer Boris Johnson rekao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo "prošlo vrhunac" pandemije koronavirusa i da sada razmišlja o strategiji ublažavanja mjera ograničenja.

"Prošli smo vrh i krećemo se nizbrdo. Sada možemo ispred nas vidjeti sunčevu svjetlost i pašnjake", rekao je Johnson.

Plan o ponovnom pokretanju gospodarstva

Dodao je da će sljedeći tjedan izraditi "sveobuhvatan plan" o ponovnom pokretanju gospodarstva, otvaranju škola i omogućavanju putovanja. Upozorio je o opasnosti preranog ukidanja mjera, što može dovesti do drugog vala pandemije i podići stopu reprodukcije virusa iznad 1, što znači da bi osoba zaražena covidom-19 u prosjeku mogla zaraziti više od jedne osobe.

Johnson je rekao da su od koronavirusa u Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata umrle još 674 osobe, ali i da je u tom razdoblju provedeno više od 80.000 testova, najviše do sada u jednome danu.

Osvrnuo se i pa pet uvjeta za koje su britanske vlasti rekle da moraju biti zadovoljeni kako bi krenulo ublažavanje mjera te rekao kako moramo osigurati da se britansko zdravstvo nosi s brojem slučajeva zaraze, da mora postojati kontinuirani pad smrtnih slučajeva i kako moramo izbjeći rizik od ponovnog porasta novozaraženih.

Pročitajte više