Boris Johnson otišao među ljude pa se osramotio: "Molim te, napusti moj grad"

Screenshot: BBC News

BRITANSKI premijer Boris Johnson nije našao rješenje za Brexit, a zasad nije uspio dobiti ni dozvolu za prijevremene izbore, ali je već počeo neformalnu predizbornu kampanju, obilazeći zemlju.

No ni tu mu, kao ni u parlamentu, baš ništa ne ide po planu. U četvrtak je otišao u Leeds, u četvrt Morley, gdje se računao susresti s običnim glasačima koji će mu izraziti podršku u njegovoj borbi za Brexit pod svaku cijenu, pa čak i bez dogovora. 

Umjesto toga dočekali su ga ljutiti građani koji nisu skrivali svoju zgroženost njegovim političkim makinacijama, uključujući suspenziju parlamenta, i opasnim kockanjem budućnošću zemlje.

"Trebali biste biti u Bruxellesu i pregovarati"

"Trebali biste biti u Bruxellesu i pregovarati", poručio mu je jedan takav glasač povišenim tonom. "Mi pregovaramo", odgovorio mu je neuvjerljivo Johnson.

"Ne pregovarate! Ovdje ste u Morleyju, u Leedsu", odgovorio mu je bijesni glasač. Johnson ga je dalje uvjeravao da radi u interesu zemlje, ali prilično bezuspješno. "Igrate igre", poručio mu je građanin. Neki od okupljenih prolaznika su, doduše, pružili podršku Johnsonu kad je rekao da narod želi da zemlja izađe iz EU-a 31. listopada.

Drugi susret, čija snimka je brzo postala viralna na društvenim mrežama, bio je još sramotniji za Johnsona. Ovaj je naizgled počeo dobro. Jedan stariji gospodin sa štapom za hodanje se došao rukovati s Johnsonom. A onda se nagnuo naprijed i rekao mu: "Molim te, napusti moj grad."

Johnson je na trenutak ostao zatečen, ali onda se nasmijao i uz nervozni smijeh mu odgovorio: "Hoću, vrlo brzo." Nepoznati stariji gospodin ga je potapšao po leđima na odlasku, no to sasvim očito nije bila prijateljska gesta. 

 

Pročitajte više