Boris Johnson ulaže 100 milijuna funti u zatvore

Ilustracija Foto: EPA

ZATVORI u Engleskoj i Walesu trebaju dobiti 100 milijuna funti za povećanje sigurnosti i smanjenje kriminala, priopćila je vlada, javlja BBC.

Povećanje broja zatvorskih mjesta

Premijer Boris Johnson rekao je da će ovim ulaganjem zaustaviti promet oružjem, drogom i telefonima u zatvorima i spriječiti da oni postanu "tvornice koje loše ljude čine još lošijima".  

Laburisti su ga optužili da nastoji popraviti stanje na neadekvatan način, nadodajući da je ranije rezanje troškova za zatvorski sustav dovelo do "neviđene razine nasilja u zatvorima". 

Johnson je najavio da će se predviđenim programom stvoriti dodatnih 10.000 zatvorskih mjesta te je nadodao da će Krunsko tužilaštvo dobiti još 85 milijuna funti tijekom iduće dvije godine, kako bi se moglo nositi s porastom stope kriminala u Engleskoj i Walesu.

Najavljujući izdvajanje dodatnog novca za zatvorski sustav, Johnson ističe da javnost mora "vidjeti da se pravda provodi, kao i da se kazna služi, kako bi se osjećala sigurnijom".

Povećavanje sigurnosti u samim zatvorima

Iako većina zatvora ima već sigurnosne mjere poput onih u zračnim lukama, Johnson naglašava da će novac biti velikim dijelom uložen u borbu protiv krijumčarenja droga u zatvore i unutar njih, smanjenje nasilja te samoozljeđivanja unutar istog sustava. 

U siječnju broj napada u zatvorima je dosegao rekordnu razinu. Ovaj broj uključuje napade zatvorenika na druge zatvorenike i one koji su usmjereni na osoblje. Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da će najavljena sredstva biti odmah dostupna.

Ona će se koristiti i za nabavu "vrhunske tehnologije" koja otkriva i "blokira moderne telefone", a koje kriminalci koriste za "organiziranje isporuka droga" ili uznemiravanje žrtava unutar njihovih ćelija.

Ministar pravosuđa Robert Buckland rekao je da postoji izravna veza između zločina unutar zatvora i "zločina na ulicama" te je podržao ovakvo financiranje koje će imati, prema njemu, pozitivan efekt.

Između ostalog je izjavio: "Kontrolom onih koji i dalje vrijeđaju iza rešetaka možemo zaštititi naše osoblje i ostale zatvorenike i osigurati da zatvori doista ispune svoju svrhu zaštite javnosti."

Kritike Johnsonovih mjera za povećanje sigurnosti

Član Kabineta u sjeni, Richard Burgon, rekao da je najava ulaganja zapravo "nevjerojatno tanka" u odnosu na ono što je doista potrebno. Laburistički zastupnik je optužio Johnsona za ranije nepromišljeno smanjivanje broja osoblja i proračuna koje je i dovelo do porasta razine nasilja u zatvorima. 

Glasnogovornica liberalno-demokratske stranke za pravosuđe Wera Hobhouse nazvala je njegovu mjeru "šupljim potezom" te je nadodala da bi trebalo više novca potrošiti na rehabilitaciju kako bi se uopće ljude spriječilo da počine zločine.

"Boris Johnson može na duže zatvarati ljudi ili pretraživati ljude u zatvoru i izvan zatvora, ali ništa od ovoga razmetanja neće učiniti ulice sigurnijima", nadodala je. 

Pročitajte više