Boris Johnson: Vjerujemo da je Iran odgovoran za napade na Saudijsku Arabiju

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson izjavio je danas kako njegova zemlja vjeruje da je Iran odgovoran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji te da će zajedno s SAD-om i drugim europskim zemljama razmisliti o zajedničkom odgovoru, javlja Reuters.

SAD i Saudijska Arabija već su ranije okrivili Iran za zračne napade na naftna postrojenja državne tvrtke Aramco koji su se dogodili 14. rujna ove godine iako su jemenski Huti, inače saveznici Irana, preuzeli odgovornost za napade.

Prije puta u New York Johnson okrivio Iran

"Velika Britanija pripisuje s visokim stupnjem vjerojatnosti Iranu odgovornost za napade na Aramco", rekao je Johnson novinarima prije odlaska u New York gdje će prisustvovati Općoj skupštini UN-a, koja počinje danas.

Na pitanje hoće li Velika Britanija odgovoriti vojnom akcijom, Johnson je odgovorio kako će pomno proučiti prijedloge SAD-a koji nastoje pomoći obrani Saudijske Arabije.

Johnson je rekao i kako će s iranskim predsjednikom Rouhanijem razgovarati u UN-u o njihovim akcijama u regiji.

"VB vjeruje da je vrlo vjerojatno kako je Iran odgovoran za bezobrazni napad"

I britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također je izjavio kako je vrlo vjerojatno da Iran stoji iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

"Velika Britanija vjeruje da je vrlo vjerojatno kako je Iran odgovoran za bezobrazan i nezakonit napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Radit ćemo zajedno s našim međunarodnim partnerima na odlučnom diplomatskom odgovoru i stabilnosti u regiji", napisao je Raab na Twitteru.

Pročitajte više