Boris Tadić pomilovao Žarka Lauševića

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić pomilovao je glumca Žarka Lauševića. Kako doznaje Blic, Tadić je odluku o pomilovanju donio jučer.

Poznati glumac je u Crnoj Gori 2001., nakon više ukinutih presuda, pravomoćno osuđen na 13 godina zatvora zbog prekoračenja nužne obrane, kada je braneći brata i sebe ubio dva mladića, a jednog teško ranio.

Vijeće Višeg suda u Podgorici je 28. listopada 1999. izreklo presudu Lauševiću od četiri godine zatvora, za prekoračenje nužne obrane.

Laušević je tada već bio u pritvoru duže od presude, pa je istog dana pušten na slobodu i u prosincu iste godine preko Mađarske dolazi za Sjedinjene Države.

Vrhovni sud Crne Gore 22. ožujka 2001. donosi pravomoćnu presudu osuđujući Lauševića na 13 godina zatvora.

Laušević je "slobodan čovjek" u Srbiji nakon što je usvojen zahtjev republičkog tužitelja za odlaganje izvršenja zatvorske kazne i istovremeno povučena tjeralica koja je za njim bila raspisana.

Nakon više izrečenih presuda koja su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, Laušević je 2001. pravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne obrane. On je u pritvoru, do izricanja prvostupanjske presude, proveo četiri i pol godine.

Laušević je u noći između 30. i 31. srpnja 1993., u podgoričkom kafiću ubio 20-godišnjeg Dragora Pejovića i 19-godišnjeg Radovana Vučinića te ranio Andriju Kažića. U obračunu je njegov brat ispalio jedan metak koji nikoga nije pogodio.

Pročitajte više