Borrell: Europa se ne bori protiv Rusije, nego brani Ukrajinu

Foto: EPA

JOSEP BORRELL, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, izjavio je da se EU ne bori protiv Rusije, nego brani Ukrajinu.

"Uopće mi se ne sviđa priča o Zapadu protiv Rusije ili Zapadu protiv ostalih... ovo je pitanje Povelje Ujedinjenih naroda. Riječ je o suverenitetu država i poštovanju granica te nekorištenju sile prema svojim susjedima.

Mi se ne borimo protiv Rusije, mi branimo Ukrajinu. A braniti Ukrajinu znači braniti međunarodni poredak temeljen na pravilima. Inače će nastupiti zakon džungle", rekao je Borrell za Euronews.

"Obrana slobode imat će cijenu"

Borrell smatra da je ovo trenutak u kojem je EU važan geopolitički akter te da donosi bitne vojne i energetske odluke. Rat u Ukrajini pokazao je ovisnost Europe o ruskoj energiji, a Borrell misli da će Europa morati platiti cijenu ako želi uspješno obraniti svoje vrijednosti i slobode.

"Moramo shvatiti da će obrana slobode i borba protiv rata u Ukrajini imati cijenu. Političari bi trebali imati više hrabrosti da objasne ljudima da se taj trošak mora prihvatiti jer će u suprotnom cijena biti puno veća", dodao je.

Naglasio je da se EU kreće prema okončanju svoje ovisnosti o ruskim energentima. Borrell kaže da bez ovog rata EU ne bi poduzela mjere da se riješi energetske ovisnosti o Rusiji.

"Poslovali bismo kao i inače. Bez ovog rata nismo bili svjesni da je Europa u opasnosti. A ako smo u opasnosti, onda se s njom trebamo suočiti", kazao je te dodao da postoje i drugi načini na koje bi europske zemlje mogle naštetiti ruskom gospodarstvu.

"Svi pričaju o zabrani uvoza nafte, ali postoje i drugi načini da Putinu zadamo probleme. Oni se odnose na osiguranje. Ako odlučimo da naša osiguravajuća društva neće osiguravati transport ruske nafte, to će biti velika prepreka za Ruse da transportiraju svoju naftu ne samo u Europu već i u ostatak svijeta", rekao je Josep Borrell.

Pročitajte više