Borzan: Građani su gladni pravde i pravednog društva

Foto: Hina

Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan izjavila je da su hrvatski građani danas gladni, neki doslovno zbog teške ekonomske situacije, ali i metaforički, gladni pravde i društva u kojem će svi moći dobiti priliku prema svojim sposobnostima, a ne stranačkoj pripadnosti.

Na predstavljanju kandidata SDP-a za hrvatski sabor iz Osječko-baranjske županije Borzan je istaknula da su velik dio predizbornog programa posvetili borbi za slabije kako bismo imali pravednije i poštenije društvo.

"U krizi smo imali smo prilike vidjeti neke koji su se jako obogatili, što je duboko nepravedno. Poslije se pojavilo 'korona profiterstvo' i profiterstvo zbog energetske krize, to treba spriječiti, upravo zato veliki smo zagovornici poreza na ekstraprofit", poručila je.

Borzan ističe kako to ne bi bio porez koji bi plaćali svi građani, već nekolicina onih koja se okoristila i koji u krizama zarađuju velik novac.

Smatra da je važno provesti reformu poreza na dobit kako bi se porezno rasteretili oni koji stvaraju dodanu vrijednost i investiraju, a osobito oni koji radnicima daju veće plaće.

"Želimo društvo pravednije raspodjele, od onih koji imaju prema onima koji nemaju. Smatramo da je vrijeme za hrabre ljude i politike i spremni smo se suočiti sa svim što je HDZ-ova ostavština", kazala je Borzan.

Na upit novinara kako se zove budući hrvatski premijer, odgovorila je "misteriozni momak".

Unatoč megaprojektima, u Slavoniji najgore stanje 

Nositelj liste u 4. izbornoj jedinici, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ocijenio je da će HDZ u predizbornoj kampanji pričati o ogromnim infrastrukturnim projektima, financiranim EU i nacionalnim sredstvima, posebice u Slavoniji, ali neće reći koliko se ljudi iselilo i kakvi su rezultati tih ulaganja.

Kao pokazatelj pravog stanja Jakšić navodi istraživanje Eurobarometra, koje je pokazalo da u Slavoniji vlada najveće nezadovoljstvo postojećim stanjem u cijeloj EU i najveći rizik od siromaštva.

Podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da su u Slavoniji najmanje plaće i mirovine, a najveća stopa nezaposlenosti, i to u vrijeme kada imamo manjak radne snage.

"To najbolje govori što je skrivanje iza megaprojekata donijelo Slavoniji i mladim ljudima, koji su iselili ne samo zbog nezadovoljstva gospodarstvom i plaćama, nego i jer ne vjeruju državnim institucijama", kaže Jakšić.

Smatra kako je Hrvatskoj potrebna promjena porezne paradigme kojom će se oporezovati krupni kapital, pogotovo jer nikada nije provedeno ispitivanje podrijetla imovine, te rasteretiti ljude koji stvaraju i rade jer HDZ to neće nikada napraviti.

Pročitajte više