Bosanska dolina piramida - najveći arheološki projekt u Europi 2006.

U SARAJEVU je održana 2. sjednica Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", pri čemu je zaključeno je da će radovi na iskopavanju piramida u Visokom biti najveći arheološko-geološki projekt u Europi ove godine. Radovi će započeti 14. travnja trajat će do kraja listopada.

Zahvaljujući izraženom interesu arheologa iz cijelog svijeta, već se formiraju jaki stručni timovi Projekta. Sudjelovanje su najavili sljedeći arheolozi: Grace Fegan, vodeći irski arheolog, Royce Richards, iskusni arheolog iz Australije, zatim diplomirani arheolozi sa Sveučilišta u Innsbrucku, Glasgowu i Ljubljani.

Međunarodni tim arheologa će pojačati ekipa bosansko-hercegovačkih mladih arheologa u kojem su Sead Pilav, koji je diplomirao arheologiju u Švedskoj, Silvana Čobanov (diplomirani arheolog  Sveučilišta u Zadru) i Saša Janković (studij arheologije beogradskog Sveučilišta).

U zajedničkom stručnom timu bit će i geološki stručnjaci: dr. Stjepan Ćorić, član uglednog Geološkog društva iz Austrije, te diplomirani inženjeri geologije Nadija Nukić iz Sarajeva, Ibrica Repisti iz Crne Gore i Jukić Nedim iz Tuzle.

Predviđa se da će za vrijeme trajanja projekta stalni tim imati preko stotinu stručnjaka i ekipa za iskopavanje na Visočici i okolnim nalazištima. Njima će se pridružiti brojni volonteri i entuzijasti koji će raditi pod stručnim nadzorom.

Upravni odbor Fondacije istaknuo je važnost da sve znanstvene rezultate na iskopavanjima potvrdi Međunarodni savjet Fondacije, koji će se sastojati od najuglednijih svjetskih stručnjaka za piramide.

Sve novosti o pripremi projekta se mogu naći na službenoj web stranici Fondacije www.piramidasunca.ba.

Pročitajte više