Bosanski Srbin Stakić osuđen na doživotni zatvor

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio je u četvrtak najtežu presudu u svojoj povijesti, kaznu doživotnog zatvora, izrečenu bosanskom Srbinu Milomiru Stakiću za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine.

Milomir Stakić bio je gradonačelnik Prijedora tijekom rata u BiH (1992-1995). Na vlast su ga postavile srpske snage koje su zauzele grad u kojemu su Srbi na početku rata činili manje od polovice stanovnika.

"Liječnik Stakić kriv je za progon, prisilno protjerivanje i ubojstva (...)", odnosno zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, rekao je njemački sudac Wolfgang Schomburg.

Sudsko vijeće osudilo je Stakića na doživotni zatvor, što je tužiteljstvo i tražilo.

Stakić (41) je oslobođen optužbi za genocid.

Suci su ocijenili da je cilj srpskih nacionalista u Prijedoru bio "premještanje" muslimanskih i hrvatskih stanovnika grada a ne njihovo uništavanje, bilo u cijelosti ili djelomično, kao što se navodi u definiciji genocida.

"Unatoč sustavnoj okrutnosti primijenjenoj na nesrpskom stanovništvu Prijedora, sudsko vijeće smatra da se u ovom slučaju ne radi o genocidu već o progonu, prisilnom protjerivanju i uništavanju", rekao je sudac Schomburg.

Etničko čišćenje u Prijedoru predstavlja jedno od najtragičnijih poglavlja rata u BiH. Provedeno je zatvaranjem tisuća ljudi u trima logorima - Omarskoj, Keratermu i Trnopolju, u kojima su mučenja, silovanja i zlostavljanja bila svakodnevna pojava.

"Sudsko vijeće utvrdilo je da su se u logorima često događala ubojstva. Nema sumnje da su počinjeni pokolji", rekao je Schomburg.

Prema njegovim riječima, ubijeno je više od 1.500 ljudi, a dosad je identificirano 486 žrtava.

Prema konzervativnim procjenama, u logore je bilo deportirano više od 20.000 ljudi, rekao je sudac.

U Stakićevoj optužnici navodi se, između ostalog, da je odgovoran za ubojstvo 120 ljudi, koji su u dva autobusa odvedeni iz logora Keraterm i Omarska u kolovozu 1992., nedugo prije zatvaranja logora.

Tužitelj Nicholas Koumjian rekao je da je zadovoljan presudom i istaknuo da on "odražava ozbiljnost zločina" počinjenih u Prijedoru.

Stakić se u haškom zatvoru nalazi od ožujka 2001. kada su ga predale srpske vlasti.

Tijekom sedmomjesečnog suđenja, okončanog u travnju, saslušan je 101 svjedok.

Presuda Milomiru Stakiću najteža je presuda koju je dosad izrekao Haški sud.

Srpski general Radislav Krstić, proglašen krivim za genocid zbog pokolja u Srebrenici, osuđen je 2. kolovoza 2001. na 46 godina zatvora.

Pročitajte više