Boškić pod prinudom sudjelovao u genocidu

MARKO BOKŠIĆ iz BiH, optužen u SADu da je imigracijskim vlastima prikrio sudjelovanje u genocidu nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici, rekao je vlastima da je bi prinuđen pod prijetnjom smrti služiti u srpskoj postrojbi koja je sudjelovala u ubijanju, piše u petak list The Boston Globe.

Boškić je FBI-aju i imigracijskim vlastima izjavio prošloga mjeseca da je 1994. šest mjeseci bio u srpskom logoru i da je pušten pod uvjetom da se priključi 10. diverzantskom odredu vojske bosanskih Srba koji je 1995. sudjelovao u pogubljenju nekih 7.000 Muslimana u Srebrenici.

"Jedini način da izađem iz logora bio je da se pridružim vojsci Republike Srpske, ili bih bio lividiran", rekao je Boškić, prema priopćenju njegova odvjetnika Maxa Sterna.

Boškić je ustvrdio da je zapovjednik postrojbe Mišo Pelemiš 1995. naredio njemu i još četvorici drugih da sudjeluje u pogubljenju bosanskih Muslimana u Srebrenici, piše list.

Boškić je u izjavi rekao da mu je Pelemiš prislonio pištolj na čelo i rekao da to mora učiniti ili će biti ubijen.

Stern nije rekao da li je Boškić priznao da je i stvarno sudjelovao u ubijanju, ali je naveo da je Boškić nakon naredbe zapovjednika sljedećeg dana otišao na izvršenje tog zadatka.

Boškić, 40, koji živi u Peabodyju u Massachusettsu od 2000., uhićen je krajem kolovoza i optužen za prijevaru imigracijskih vlasti kojima je zatajio svoju ulogu u 10. diverzantskom odredu da bi mogao ući u SAD, a potom da bi dobio stalni boravak.

Optužnica također tvrdi da je Boškić, Hrvat iz BiH čiji je nadimak tijekom rata bio "Mačak", kao pripadnik vojske RS sudjelovao u ubijanju jednog ili više Muslimana progoneći ih temeljem nacije, rase ili vjere, piše The Boston Globe.

Stern tvrdi da bi Boškićeva izjava mogla potkopati oba dijela optužnice. Budući da tadašnja Republika Srpska nije bila priznata, Boškić nije morao otkriti svoje pripadništvo njezinoj vojsci imigracijskim vlastima, a pošto je djelovao pod prijetnjom smrti ne može ga se optužiti da je svojom voljom sudjelovao u progonu bosanskih Muslimana, tvrdi on.

List kaže kako je djelovanje pod prinudom bio olakotna okolnost u slučaju Dražena Erdemovića, također pripadnika 10. diverzantskog odreda, čija je 10-godišnja kazna prepolovljena dijelom zbog dokaza da je djelovao pod prijetnjom smrti.

Američko ministarstvo pravosuđa je reklo da je Boškić otkriven nakon što je Haški sud američkim vlastima dostavio video snimku na kojoj se vidi Boškic kao pripadnik diverzantskog odreda na dodjeli priznanja 1995. Njega je također identificirao Erdemović svjedočeći pred Haškim sudom.

BG navodi da je glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda Florence Hartmann rekla u četvrtak kako Haški sud vjerojatno neće optužiti Boškića jer Sud, koji se sprema završiti do 2010., sada može progoniti samo najviše dužnosnike odgovorne za zločine. Ona je, međutim, rekla da za ratne zločine mogu suditi i američki sudovi ili novi državni sud za ratne zločine koji se osniva u BiH.

Boškić bi za slučajeve prijevare na američkom sudu mogao dobiti do 10 godina zatvora, a nakon zatvora mogao bi biti deportiran u BiH.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više