Boškoski u pritvoru štrajka glađu

BIVŠI makedonski ministar unutarnjih poslova Ljube Boškoski već peti dan u pritvoru štrajka glađu jer je nezadovoljan sporošću istrage koja se protiv njega vodi na pulskom Županijskom sudu, potvrdio je danas njegov branitelj.

"Sutra putujem u pulski zatvor i pokušat ću nagovoriti branjenika da prestane sa štrajkom, koji je započeo prošlog petka, jer mu to neće pomoći ubrzati postupak", izjavio je Hini odvjetnik Zvonimir Hodak.

Hodak je rekao da je zadovoljan iskazima 21 svjedoka koji su nedavno saslušani u Skopju, a koji, kako tvrdi, ničim nisu teretili Boškoskog.

"Svjedoci su govorili u korist mog branjenika, no dok se njihovi iskazi ne prevedu na hrvatski mi smo u pat poziciji, odnosno ne možemo povući nikakav procesni zahtjev", kazao je. On očekuje da će do kraja ovoga tjedna dobiti prevedene iskaze nakon čega će podnijeti novi prijedlog za ukidanjem pritvora u kojemu je Boškoski od kraja kolovoza kada je uhićen na temelju tjeralice makedonskih vlasti u Balama nedaleko od Rovinja, gdje ima prijavljeno prebivalište.

Hodak je najavio da će Boškoski sutra odlučiti hoće li pristati na razgovor s haškim istražiteljima koji su, kako je rekao, zainteresirani za njegovu ulogu u sukobima albanskih pobunjenika i makedonskih snaga sigurnosti prije tri godine kada je bio ministar unutarnjih poslova.

Istražitelji iz Haaga dolaze 7. studenoga, a Hodak je rekao da će Boškoskom preporučiti da pristane na te razgovore, koji bi se u tom slučaju održali između 8. i 12. studenoga u zagrebačkom Okružnom zatvoru u Remetincu. Hodak smatra da je razgovor s istražiteljima u interesu Boškoskog, no da će to ovisiti i o njegovom psihofizičkom zdravlju. Tvrdi, naime, da postoje dokazi da su albanski pobunjenici ubijeni mecima koje je koristila makedonska vojska, a ne policija, te da je Boškoski kao tadašnji ministar dobio direktnu naredbu od tadašnjeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog da se policija uključi u sukobe. Trajkovski je krajem veljače ove godine poginuo u zrakoplovnoj nesreći u BiH.

Branitelj Boškoskog kazao je da je spremna i ustavna tužba ukoliko se nastavi s kaznenim progonom njegovog branjenika. Obrana, naime, smatra da je pritvaranjem Boškoskog prekršena Bečka konvencija kojom je predviđeno da se osobe u rangu diplomata mogu uhititi i pritvoriti samo ako su u državi u kojoj su uhvaćeni počinili kazneno djelo za koje je predviđeno najmanje pet godina zatvora. Hodak tvrdi da je njegov branjenik uhićen u trenutku kada je imao diplomatsku putovnicu kao zastupnik makedonskog parlamenta, te da mu ona nije ukinuta, iako mu je parlament u svibnju skinuo zastupnički imunitet i odobrio kazneni progon protiv njega.

Boškoskog se u postupku pred pulskim sudom tereti da je kao makedonski ministar unutarnjih poslova 2002. naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije. Budući ima i hrvatsko državljanstvo, a Hrvatska svoje državljane ne izručuje drugoj zemlji, osim u slučaju suradnje s Haškim sudom, istragu je od skopskog suda preuzelo hrvatsko pravosuđe.

Pročitajte više