Bošnjački političari hvale preminulog Ashdowna, čovjeka koji je smijenio Čovića

Foto: EPA

PADDY Ashdown bio je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine koji je učinio sve kako bi osnažio tu državu i pomogao izgradnji njenih institucija, ocijenio je u nedjelju sadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, a slične riječi hvale na račun njegova prethodnika na toj dužnosti koji je preminuo u subotu, izrekli su i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

U posebnoj izjavi povodom smrti Ashdowna koji je dužnost visokog predstavnika obavljao od 2002. do 2006., Inzko je istaknuo kako je time BiH izgubila strastvenog zagovornika i istinskog prijatelja.

"Ashdown je neumorno radio s bosanskohercegovačkim partnerima i predstavnicima međunarodne zajednice i donosio odluke koje su snažno utjecale na BiH, uvijek imajući na umu viziju sadašnjosti i budućnosti BiH i njenih građana", izjavio je Inzko rekavši da je britanski političar imao ključnu ulogu u formiranju nekoliko institucija predviđenih Daytonskim mirovnim sporazumom te je predano radio na obnovi multietničke BiH, podupirao povratak prognanih i aktivno pomagao u razbijanju mreže potpore ratnim zločincima koji su se skrivali od pravde.

Smijenio Čovića i niz dužnosnika iz vrha Republike Srpske 

Tijekom Ashdownova mandata na dužnosti visokog predstavnika usvojeno je više od 200 zakona, a u parlamentu BiH su usvojene odluke o formiranju brojnih institucija, uključujući ujedinjene oružane snage BiH i Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA).

On je aktivno koristio ovlasti koje su mu stajale na raspolaganju pa je smijenio s dužnosti člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je bio optužen za korupciju, a ista je sudbina zatekla i niz dužnosnika iz tadašnjeg vrha Republike Srpske za koje su postojale naznake da pomažu skrivanje ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ashdown je bio visoki predstavnik koji je najviše koristio intervencionističke ovlasti pa je zabilježeno kako je tijekom četiri godine mandata donio više od 470 različitih odluka.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je u brzojavu sućuti koji je uputio obitelji Ashdown te britanskom parlamentu istaknuo da je njegovom smrću Bosna i Hercegovina ostala bez velikog i iskrenog prijatelja.

"Lorda Ashdowna ćemo pamtiti kao čovjeka koji je svojim energičnim angažmanom na čelu Ureda visokog predstavnika snažno utjecao na provedbu važnih reformi koje su u interesu svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i kojima je trasiran naš put prema euroatlantskim integracijama. I nakon okončanja mandata u Bosni i Hercegovini, lord Ashdown nesebično je bio posvećen našoj zemlji", napisao je Džaferović.

Sličnim riječima sućut obitelji Ashdown i predsjedniku britanske Liberalne stranke izrazio je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Paddy Ashdown, bivši britanski političar, vojnik i diplomat, umro je u dobi od 77 godina nakon kratke bolesti, priopćili su u subotu iz njegove stranke Liberalnih demokrata.

Pročitajte više