HOS ima velike zasluge u obrani Hrvatske, ali treba reći: sami su sebe zvali ustašama

Screenshot: Youtube

POSLJEDNJI obrat u političkoj drami s HOS-ovom pločom usred Jasenovca malo koga je iznenadio.  Ploča s ustaškim pozdravom "za dom spremni" ostaje - najmanje do 2018., a možda i onda.

>>HDZ odlučio: U Jasenovcu ostaje ploča s ustaškim pozdravom

>>RASKOL U VLADI? Ploča u Jasenovcu mora biti hitno skinuta, kažu u HNS-u

>>Na današnji dan pobijeni su splitski mladići koji su ustali protiv okupatora, zašto ih se Hrvatska srami?

To je konačno obznanio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je u intervjuu za Večernji list objasnio kako Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Vijeće za suočavanje s prošlošću, mora prvo dati svoje preporuke, za što imaju rok do ožujka 2018. Tek onda će Vlada Andreja Plenkovića "unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i poduzeti druge mjere", rekao je Bošnjaković.

No osim pozivanja na stručnjake i povjerenstva, omiljenog manevra naših političara, Bošnjaković je dao i vlastiti, prilično blagonakloni sud o grbu s ustaškim pozdravom koji se nalazi na spomen ploči, kao i o samoj postrojbi kojoj taj grb pripada. 

Bošnjaković: pozdrav u amblemu HOS-a ne veliča propale režime

“Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom rat bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima”, konstatirao je HDZ-ov ministar u vladi u kojoj sudjeluje i HNS - isti onaj HNS koji je kao jedan od uvjeta koalicije s HDZ-om postavio upravo uklanjanje ustaške ploče.

Ali integritet HNS-a nije tema ovog teksta - o tome je već dovoljno napisano. Ovdje se želimo pozabaviti tezom da su se pripadnici HOS-a borili za demokratsku Hrvatsku, iz čega implicitno slijedi da je spomen-ploča s njihovim grbom legitimna i legalna, unatoč ustaškom pozdravu koji se nalazi u njenom grbu. U desničarskim krugovima taj argument je raširen - da zasluge HOS-ovaca u Domovinskom ratu pod pozdravom "ZDS" na neki način rehabilitiraju taj službeni pozdrav NDH. No je li istina da se HOS borio za Hrvatsku "koja je demokratski uređena i u kojoj se poštuju prava nacionalnih manjina"? 

Paravojno krilo HSP-a, integrirano u HV tek 1992.

Kako bi na to pitanje odgovorili, prvo moramo utvrditi činjenice: Hrvatske obrambene snage osnovane su u lipnju 1991., u jeku Domovinskog rata  kao paravojna organizacija, odnosno "stranačka vojska" Hrvatske stranke prava. I HSP i njegovo vojno krilo HOS u to su se vrijeme otvoreno pozivali na NDH i koristili ustaškom ikonografijom, pa je tako i IX. bojna dobila ime po jednom od osnivača ustaške Crne legije, Rafaelu Bobanu. Prvi predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga, na prvom općem saboru stranke izjavio je da je “10. travnja 1941. (dan osnutka NDH) ostvarenje najsvetijih ideala HSP-a i hrvatskog naroda”.

HOS je do 13. siječnja 1992. djelovao kao paravojna organizacija neovisna o Zboru narodne garde, odnosno Hrvatskoj vojsci, pri čemu su se njene postrojbe svakako iskazale požrtvovnim borbama protiv srpsko-jugoslavenskog agresora od Vukovara do Dubrovnika. Nakon tog datuma bio je integriran u redovne oružane snage Hrvatske. IX. bojna HOS-a najvećim je dijelom rasformirana, a njeni pripadnici pridružili su se Četvrtoj gardijskoj brigadi "Pauci". Manji dio bojne ponovo je ustrojen kao postrojba u sklopu 114. brigade. pod zapovjedništvom Marka Skeje.

Podrug 1995: "Da je Crna legija dobila onaj rat, mi ovaj ne bi ni imali"

Slično kao Paraga govorio je i donedavni gradski vijećnik HČSP-a i samoprozvani autor natpisa "ZDS" na spomeniku HOS-u u Splitu, Luka Podrug. Podrug je na svojevrsnoj ustaškoj paradi održanoj 10. travnja 1995. u Splitu održao govor vojnicima IX. bojne na Lovrincu, gdje su se došli pokloniti palim suborcima: "Simbolika današnjeg dana, 10. travnja, dana koji je čist k'o suza u povijesti hrvatskog naroda, dana koji označava najnormalniju, najprirodniju težnju svakog naroda da uspostavi svoju državu, bez obzira što mnogi i danas sa strahom govore o današnjem danu, mnogi kojima, mi često rečemo se Hrvatska dogodila, omakla, zatekla ih Hrvatska, ali mi smo bili i uvijek bit ćemo, i mi i naša djeca, na ovaj dan uvijek ponosni."

"Crnina ovih naših hrvatskih odora je najbolja simbolika ovog našeg današnjeg dana. Crnina je stvarno naša sudbina, od Crne legije, do IX. bojne vitez Rafael Boban, najbolje hrvatske postrojbe su uvijek bile crne. Mi se nadamo da ćemo imat' blistaviju i ljepšu budućnost, al' nam je prošlost nažalost često bila crna i tmurna i tamna. E da naša djeca istu budućnost kakva je bila naša prošlost, danas na ovaj dan mislim da se možemo zaklet ovdje na grobovima naših poginulih prijatelja u ovom ratu, naših očeva i djedova koji su ginuli i na ratištima i izvan ratišta, od Australija do Frankfurta, ovdje od ovih jama, ubijanih od naših tzv. antifašista, Baja, Brozova i sličnih, ja se nadam, prijatelji dragi, da ste vi, to jest da smo svi mi, jamstvo da će naša budućnost bit' sigurno puno bolja", lamentirao je Podrug i bodrio svoje bojovnike.

"U to ime, i s tom nadom, i s tom vjerom da će IX. bojna vitez Rafael Boban među prvima stat' na granice hrvatske države, ja vam svima zajedno želim sretan i čestit 10. travanj, a još jednom odajemo dužnu počast svim poginulima u ovom ratu i onom ratu koji je bio prethodnica onog rata, jer da je Crna legija dobila onaj rat, mi ovaj ne bi ni imali, a isto tako, ako mi izgubimo ovaj rat, naša djeca će opet morat' u crne odore za tko zna koliko godina. Zato, ja se nadam da ćemo bit' i ostat' ono što moramo bit' - za dom spremni", zaključio je nedvosmisleno Podrug.

Zapovjednik IX. bojne Ćuk ispod slike svjetlećeg Pavelića

Pozivanje na NDH postalo je još jasnije kada je proslava premještena na plato ispred vojarne Visoka. Tadašnji zapovjednik IX. bojne HOS-a Mićo Ćuk održao je "prigodan govor" stojeći ispod "povijesne" hrvatske zastave, s prvim bijelim poljem i bez krune na grbu te slike Ante Starčevića s lijeve i poglavnika NDH Ante Pavelića s desne strane. Pavelića, je, štoviše, nadahnuti slikar naslikao poput sveca, sa svijetlećom izmaglicom oko njega, čime je ovoj jezivoj manifestaciji pridodana treš-dimenzija.

Ćuk je također čestitao 10. travnja kao dan uspostave NDH, ali i "četvrtu obljetnicu borbe za uspostavu suverene i Nezavisne Države Hrvatske", direktno dovodeći u vezu poraženu kvislinšku tvorevinu iz Drugog svjetskog rata s Republikom Hrvatskom koja je proglasila nezavisnost 1991. na temelju prava na samoopredjeljenje zajamčenog Ustavom SFRJ i to u granicama SR Hrvatske, a ne NDH. Svašta se još u Ćukovom govoru može čuti - da su komunisti "pogubili milijun Hrvata za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata", da je HOS uvijek u svojim redovima imao "Hrvate muslimanske vjeroispovijesti", a završio ga je riječima: "Mi smo ustaše! Bog i Hrvati! Za dom!" Na to su vojnici spremno odgovorili: "Spremni!". 

Skejo: IX. bojna pravi i jedini nasljednici legendarne Crne legije

Nakon Ćuka se na govornicu popeo se i Skejo, Podrugov kolega u HČSP-u, možda najpoznatiji po svojim "Hitlerovim brčićima", nedavno prekršajno prijavljen jer je na obilježavanju 25. godišnjice IX. bojne ispred HOS-ovog spomenika još jednom zaurlao "za dom spremni". Isto je Skejo napravio i te 1995. godine, ali tada za to nije bio prijavljen, kao ni za otvoreno slavljenje NDH, nošenje ustaške kape i odore ni ostalih kažnjivih djela. I on je IX. bojnu nazvao "pravim i jedinim nasljednicima legendarne Crne legije" te obećao da će ova postrojba "sigurno stati na granice Nezavisne Države Hrvatske", što se logično može protumačiti kao najavu obnove NDH u njenim okvirima koji obuhvaćaju Bosnu i Hercegovinu. Štoviše, Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a u BiH kojeg je u sumnjivim okolnostima ubila vojna policija 1992. kod Kruševa, otvoreno se zalagao za postavljanje granice Hrvatske na Drini. Iz tog je razloga bio i protiv bilo kakve podjele BiH - smatrao je da u cijelosti pripada Hrvatskoj.

Stoga, ili su Skejo, Podrug, Ćuk i ostali HOS-ovci i pravaši lagali tada, ili Bošnjaković laže danas. Pozivanje na NDH i borba, barem deklarativno, za njenu obnovu, teško se i nikako može okarakterizirati kao borba za "demokratski ustrojenu" Hrvatsku. RH nije NDH, a ZDS nije pozdrav Hrvatske vojske već Ustaške vojnice i srodnih oružanih snaga ove propale paradržave. I sav ekstremno-desničarski revizionizam i manipulacija grbovima i nazivima ne može promijeniti te činjenice. 

Tuđman: Crnokošuljaši jedna od glavnih smetnji međunarodnom priznanju Hrvatske

Ali da bi otklonili svaku sumnju da je zaista tako, podsjetimo se što je o HOS-u imao za reći ni manje ni više nego prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj HDZ-a, Franjo Tuđman. Naime, Tuđmana je 1992. u gostovanju kod voditelja Romana Bolkovića, jedan gledatelj upitao zašto zanemaruje doprinos HOS-a u ratu. 

"Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak", odgovorio je tada Tuđman.

Dakle, postrojbe s fašističkim znakovljem bila su jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. Po svjedočenju prvog hrvatskog predsjednika. A ministar 2017. tvrdi da to isto fašističko znakovlje simbolizira borbu za demokratsku Hrvatsku. Hoćemo li se konačno prestati zavaravati? 

 

Pročitajte više