Bozanić i Račan razgovarali u sjedištu HBK

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i predsjednik Vlade Ivica Račan razgovarali su danas u sjedištu HBK u Zagrebu. L

Na sastanku su sudjelovali generalni tajnik HBK mons. dr. Vjekoslav Huzjak, potpredsjednik Vlade i predsjednik vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. Goran Granić, zatim potpredsjenik Vlade Slavko Linić te potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović.

Kako je javila Informativna katolička agencija (Ika), razgovaralo se o predstojećem pastoralnom pohodu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Ocijenjeno je da pripreme za taj pohod teku po planu te je izraženo zadovoljstvo onim što je do sada učinjeno u tom pogledu.

Bilo je također riječi i o nekim pitanjima provedbe ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Posebno su dotaknuta pitanja povrata Katoličkoj crkvi imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Nakon sastanka novinarima je dr. Granić kazao je da je to bio uobičajeni radni sastanak na kojemu se zaključilo da smo "spremni za doček Svetog Oca, a ostala pitanja rješavaju se na način kako se dogovorilo". Dr. Granić kazao je da su "obje strane zadovoljne što stvari idu dobro".

Na sastanku se razgovaralo o ukupnim odnosima, a, među ostalim, bilo je riječi i o procedurama oko povrata crkvene imovine, izjavio je dr. Granić, ocijenivši da i jedna i druga strana to ozbiljno shvaćaju i rade na tome.

Pitanje je li bilo riječi o upisu pravnih osoba Katoličke crkve u Evidenciju što je trebalo biti završeno do kraja lipnja, dr. Granić je prokomentirao da će to biti riješeno. Pojasnio je to riječima da kad se nešto radi prvi put, onda ni jedna strana nije do kraja spremna posao napraviti na najbolji način, no, istaknuo je kako postoji dobra volja s obje strane da se svaki problem riješi na najbolji način, pa se tako i ovaj rješava.

Izjavio je također da nije bilo riječi o pokrenutoj kampanji protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanom, javila je Ika.

(Hina) pp mć

Pročitajte više