Bozanić ni "zuc" o radnoj nedjelji

SUPROTNO najavi koju je u petak sročio glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački kardinal Josip Bozanić danas se nije zalagao za "slobodnu nedjelju, za dostojanstvo radnika i njihovih obitelji koje su teško pogođene ovakvim odlukama" Ustavnoga suda kojim je ukinuta zabrana rada nedjeljom.

Naime, žestoki zagovornik neradne nedjelje Bozanić je danas blagoslovio novi pastoralni centar na Baniji i predvodio misu u povodu obilježavanja 250. godina tamošnje crkve Sveta tri kralja i 40. godina istoimene župe, ali niti minutu svog vremena nije posvetio od prvoj radnoj nedjelji nakon šestomjesečne stanke koju je uz blagoslov Crkve izglasala saborska većina.

U gradnju Pastoralnog centra i restauraciju župne crkve uloženo pola milijuna kuna poreznih obveznika

Kako prenosi Radio Mrežnica, Bozanić je ponajviše pričao o lokalnim vjerskim temama. Primjerice, pohvalio banijsku je župnu zajednicu i izrazio žaljenje što ni danas, 40. godina od osnivanja, župa nema pravu crkvu u kojoj bi se mogli okupiti.

"Ipak župna zajednica je ovdje s vjerom u Isusa Krista", kazao je Bozanić. Garancija da će župa Sveta tri Kralja na Baniji i dalje živjeti te biti još i veća jest i Pastoralni centar kojeg je danas kardinal blagoslovio, nadovezao se župnik Josip Priselac.

"Njegova gradnja započela je 2002. godine i sada je na ponos svima koji su je podupirali bilo materijalno bilo samo molitvama", kazao je Priselac, dodajući kako je od "2004. godine kad je nastavljena gradnja Pastoralnog centra i restauracija župne crkve, pod vodstvom novog župnika, do danas uloženo 500.000 kuna sredstava Ministarstva kulture."

"Tko upravlja Hrvatskom?"

Notorna odluka hrvatske Vlade, podsjetimo, počela se provoditi od 4. siječnja ove (krizne) godine što je uzrokovalo pad prometa od 15 do 20 posto, a konačno i zatvaranje niza obiteljskih trgovina te salve otkaza u većim trgovačkim centrima.

Turistički su se gradovi pobunili jer njihovi gosti doslovno "nemaju gdje potrošiti svoj novac" nedjeljom, zbog čega su im izmakli milijuni koje su mogli prikupiti u gradskim blagajnama. Za Dubrovnik procjene govore da je trgovcima izmicalo do 300 tisuća eura zarade u samo jednom neradnom danu, pa se ukupna šteta kroz šest mjeseci procjenjuje na tri milijuna eura.

Primjerice, danas je u Dubrovnik je pristalo ukupno šest cruisera sa preko sedam tisuća turista i oko 2500 članova brodske posade koji ne bi mogli biti naročito rastrošni da je odluka o neradnoj nedjelji na snazi.

"U svojim nastojanjima i dalje ćemo isticati snažne razloge za uspostavu slobodne nedjelje koji su humanistički, društveni, vjerski, pa i gospodarski i zdravstveni. A nažalost valja nam se zapitati tko upravlja Hrvatskom, da li oni kojima su to povjerili građani ili razni inozemni lanci", upitao se u izjavi za javnost glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić nakon što je Ustavni sud poništio spornu odluku i skinuo Vladi veliku brigu i vrelo kritika "s vrata".

Zasigurno je na neki način laknulo i Crkvi s obzirom da je ona bila "prvoosumnjičena" za donošenje ove, u kriznoj godini, ekonomski pogubne odluke Vlade, što se može zaključiti i iz izostanka opsežnijih komentara na tu temu iz redova Crkve.

A.B.
Foto: Radio Mrežnica/ Nikša Stipaničev, Ahmet Kalajdžić (Cropix)

Pročitajte više