Bozanić predvodio misu u zagrebačkoj katedrali

DANAS na svetkovinu Božića, blagdana Kristova rođenja, svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

On je u propovijedi pozvao vjernike da se uzdignu iznad konzmerizma, koji osiromašuje slavljenje Božića, te da prodube iskrene odnose s ljudima oko sebe.

"Božićna svetkovina poziv je svima nama da se hrabro uzdignemo iznad ponuda koje nam o Božiću daju novouvedeni običaji suvremenog društva", rekao je kardinal.

"Ti običaji slavljenje Božića nastoje osiromašiti, svesti ga na profano i svjetovno sa željom bijega u konzumizam. Zbog toga ponovno moramo otkriti iznenađujuću novost, jedinstvenu ljepotu i privlačnost kršćanskog Božića", poručio je Bozanić.

Osvrnuo se i na događaje u današnjem svijetu, naglasivši kako živimo u nesigurnosti i neizvjesnosti koje snažno potresaju društvo. Upravo to potvrđuje potrebu za Božićem koji će produbiti iskrene i dublje odnose među ljudima, rekao je kardinal Bozanić i pozvao na obnavljanje povjerenja, uzajamnog poštivanja, razumijevanja i solidarnosti u sredini u kojoj živimo.

Upozorio je na složenost međunarodnih odnosa rekavši kako se nameće sve veća potreba za izgradnjom novog pravednijeg svjetskog poretka s manje sukoba.

Danas na blagdan Božića rekao je da moli Isusa za najveći i najvažniji dar pravog i pravednog mira, za svakog pojedinca, za obitelji, za naš hrvatski narod i Domovinu, za sve države i narode, za Isusovu domovinu i cijeli svijet.

Isusovim rođenjem u Betlehemu mir se uprisutnio i postao milosnom snagom za svakog čovjeka, postavši nezamjenjivom odgovornošću i neodgodivom dužnošću za sve nas, rekao je kardinal Bozanić.

Poželio je da blagdan Božića daruje nadu i snagu pojedincima i obiteljima iskušavanima bolešću i patnjama osamljenima i napuštenim starcima, siromašnima, prognanicima, odbačenima, zaboravljenima, ugnjetavanima, prezrenima i obespravljenima, beskućnicima, nezaposlenima i svima koji su bez nade i ljubavi.

Na kraju današnjeg euharistijskog slavlja zagrebački nadbiskup svim vjernicima čestitao je Božić.

Misi u zagrebačkoj katedrali bio je nazočan i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom. U misnom slavlju s Kardinalom Bozanićem sudjelovali su članovi Prvostolnog kaptola zagrebačkog i Prebendarskog zbora.

Pročitajte više