Bozanić s ravnateljima osnovnih i srednjih škola: "Savez škole i crkve je nužan"

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

KARDINAL Josip Bozanić susreo se s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te vrtića, izvijestili su iz Zagrebačke nadbiskupije.

Susretu Bozanića i ravnatelja svjedočili su i pomoćnik ministra Momir Karin te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković.

"Blagdan Božića pred svakog čovjeka stavlja pitanje što je naučio kroz godinu", rekla je Žarković-Pečenković ravnateljima. "Već 25 godina u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj odgovaraju učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka i time čine osmišljenijim svoj život i život društvene zajednice."

Izaslanik Milana Bandića, pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, podsjetio je da su u Zagrebu u posljednje 4 godine otvorene 4 katoličke osnovne škole te se zahvalio inicijatorima tih projekata.

Vijenac, jaslice i bor trebaju biti u školama

Bozanić je u svojoj poslanici ravnateljima pričao o Božiću, povezanosti crkve s čovjekom, ali i o važnosti povezanosti škola i crkve.

"Dobro znamo da škola nije u stanju sama odgovoriti na izazove suvremenog odgoja. Nužno je uspostaviti "odgojni savez" između škole, obitelji, društva, medija, kulture i drugih relevantnih institucija, među kojima je i Crkva, a ona je oduvijek bila stjecište i rasadište odgoja i kulture. Kad nema »odgojnog saveza«, društvo cjelokupni teret i odgovornost za odgoj i obrazovanje budućih generacija stavlja na leđa prosvjetnih djelatnika. A kada izostanu željeni rezultati, među prvim prozvanima uvijek su škole, učitelji i odgojitelji", poručio im je Bozanić.

Nakon što je ispričao o lijepim "kršćanskim gestama i simbolima Božića: adventski vijenac, jaslice, bor...", kardinal Bozanić je izravno pozvao ravnatelje da to uvedu i u svoje škole.

"Svi nosimo iz djetinjstva lijepe božićne uspomene koje su nadahnute kršćanskim simbolima, tradicijom i običajima. Stoga pozivam sve vas koji ste na čelu odgojno-obrazovnih institucija da omogućite našoj djeci i mladima da u vrtićima i školama upoznaju, njeguju i čuvaju našu hrvatsku kulturnu baštinu", rekao je Bozanić.

Pročitajte više