Bozanić: Vodi se rat ideološkom kolonizacijom, želi se razoriti brak i obitelj

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U POVODU blagdana Velike Gospe misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, koji je upozorio da je danas ugrožena kršćanska vizija postojanja i pozvao na obranu obitelji kao najvećeg dobra našeg društva.

Naglasivši kako je u hrvatskom vjerničkom narodu svetkovina Velike Gospe duboko ukorijenjena, kardinal Bozanić upozorio je da je kršćanska vizija ljudskog postojanja na zemlji "danas ugrožena i napadnuta od ideologija koje imaju namjeru uvjetovati društvo i samu ljudsku osobu".

Kako je podsjetio, papa Franjo je prošlog mjeseca u Kanadi ukazao na opasnost od ideološke kolonizacije koja je u suprotnosti sa životnom stvarnošću i koja nastoji iskorijeniti tradicije, povijest i religijske spone.

"U drugim je zemljama papa Franjo, govoreći o ljepotama obitelji, pozvao da se odupremo teorijama koje nastoje nametnuti tzv. druge oblike obitelji i drugačije gledanje na čovjeka, s obzirom na njegovu izvornu različnost koja ga očituje kao muško i žensko. Naime, kako kaže papa Franjo, vodi se rat, ne oružjem, nego ideološkom kolonizacijom koja želi razoriti brak i obitelj", rekao je Bozanić.

Pozvao na molitvu za Ukrajinu

Istaknuvši kako današnje slavlje poziva da budemo društvo otvoreno djeci, kardinal Bozanić naglasio je da na tom području postoje inicijative koje raduju, ali i one "bahate i neljudske odluke i postupanja onih koji omalovažavaju stvarne potrebe djece i koji ne štite ljudski život od začeća do naravne smrti", koje žaloste.

Pozvao je da posebno molimo za majke i očeve koji iščekuju rođenje djeteta i za mir u ratom pogođenoj Ukrajini te poručio kako je Crkvi u Hrvatskoj potrebna nova marijanska obnova.

Svetom misnom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji se osvrnuo na izazove inflacije i poteškoće s opskrbom energentima, poručivši kako se hrvatska vlada s njima, kao i s pandemijom koronavirusa, dosad uspješno nosila.

"U svakom segmentu vlada prepoznaje te rizike i izazove s kojima se susrećemo ili s kojima ćemo se susretati i odgovorno vodimo državu", zaključio je Medved. Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također državni blagdan, slavi se 15. kolovoza, kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

Pročitajte više