BOŽAVA: GODIŠNJA SKUPŠTINA OTOČNOG SABORA

Godišnja skupština Otočnog sabora, nestranačke udruge koja promiče razvoj hrvatskih otoka, održana je danas u Božavi na Dugom otoku pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Skupština, na kojoj je sudjelovalo oko 100 članova sa 17 naseljenih otoka, donijela je deklaraciju kojom se određuju smjernice i temeljna načela rada Otočnog sabora, te se njome javnost upozorava na odumiranje stanovništava na hrvatskim otocima, posebice malim. Istaknuto je kako se to odumiranje u sadašnjim uvjetima čini nezaustavljivim.

U deklaraciji, koju je pročitao predsjednik Otočnog sabora Zlatko Sorić, ta udruga ističe da želi osnutak državne agencije za more i otoke kako bi se s jednog mjesta upravljalo otocima. Otočni sabor želi potaknuti da se urede katastarske i zemljišne knjige, te da otočani budu zastupljeni u državnim tijelima.

Po njegovim riječima, Otočni sabor želi i da se brže donese zakon o proglašenju gospodarskog pojasa, što bi donijelo veliku korist otocima, posebice najudaljenijima, te što bržu provedbu programa vezanog uz vodoopskrbu, otpad, promet i gospodarstvo.

Otočni sabor podsjeća na načelo ustavne jednakosti i pravo svih građana na jednake životne uvjete. More i otoci su zaštitni znak hrvatskog identiteta, te su ti ciljevi i opći interes Hrvatske, rečeno je na godišnjoj skupštini Otočnog sabora, održanoj danas u Božavi.

(Hina) ima mć

Pročitajte više