Božićni sajam u Strasbourgu ponovo otvoren nakon napada

Foto: EPA

BOŽIĆNI sajam u francuskom gradu Strasbourgu ponovo je danas otvoren, manje od tri dana nakon što je islamist Cherif Chekatt izveo teroristički napad i ubio troje ljudi, a ozlijedio dvanaest.

Chekatta je policija ubila u četvrtak navečer kada ga je policija, nakon dva dana traganja za njim, pronašla i pokušala privesti. On je na to otvorio vatru na policajce koji su uzvratili vatru i usmrtili ga.

Grad je bio blokiran dok je više od 700 policajaca i vojnika lovilo osumnjičenog napadača, javlja BBC.

Chekatt (29), rođen u Strasbourgu, ali je alžirskog porijekla, imao je čak 27 presuda za kaznena djela, zbog kojih je nekoliko godina bio po zatvorima u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, pišu francuski mediji. U zatvoru je navodno i radikaliziran. Prilikom napada poviknuo je "Alahu Akbar" (Bog je velik), a Islamska država preuzela je odgovornost za njegov napad, tvrdeći da se radi o njihovom pripadniku.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner došao je na ponovno otvaranje sajma koji se reklamira kao "prijestolnica Božića" i privlači oko dva milijuna posjetitelja svake godine.

 

Gradonačelnik Strasbourga Roland Ries najavio je stroge mjere osiguranja, što se može i vidjeti na snimkama otvaranja. "Ograničili smo broj ulaza kontrolnim točkama i pretražujemo odjeću i torbe. Smanjili smo broj ulaza zbog veće kontrole i uveli smo bolju distribuciju policijskih snaga", rekao je za francuski radio.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio se u tweetu sigurnosnim snagama za likvidaciju terorista. "Naša predanost (borbi) protiv terorizma je totalna", obećao je.

U međuvremenu je petoro ljudi uhićeno u svezi s napadom, uključujući Chekattove roditelje i dvojicu njegove braće. 

Pročitajte više