Božinović: Dron je imao bombu, ali samo DORH može objaviti informacije o njemu

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu prije sjednice vlade. Govorio je o dronu koji je pao na Zagreb, odnosno DORH-ovom priopćenju da je jedno od vještačenja pokazalo da se u dronu nalazila bomba.

Podsjetimo, jučer je neslužbeno objavljeno da vještaci forenzičari na ostacima drona nisu našli tragove eksploziva, a iz vlade nas već tjedan dana uvjeravaju da je na dronu bila bomba s 40 kilograma eksploziva.

Završio je važni sastanak oko zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine, rekao je Božinović na početku. Ukrajinskih izbjeglica će biti sve više, a njihov ostanak u Hrvatskoj će biti duži nego što se oni nadaju, dodao je.

Država će isplatiti naknadu za smještaj izbjeglica

"Idealno je da izbjeglice, barem dok ih je malo, budu u pojedinačnom smještaju", rekao je Božinović i zahvalio svima koji su osigurali smještaj za izbjegle Ukrajince.

Država priprema ugovore i naknade vlasnicima koji su ponudili svoje nekretnine izbjeglicama. Ugovori će se sklapati na 6 mjeseci, a za samca će se dobivati 50 kuna po danu, dok će se iznos po osobi smanjivati s većim brojem ljudi u istom stanu. Maksimalni iznos će biti 3600 kuna mjesečno. 

"Ovo je kriza bez presedana u Europi. Mi je još ne osjećamo u tom obimu, ali moramo se što bolje pripremiti", rekao je.

Očekuju se i veći valovi, a EU dogovara preraspodjelu izbjeglica kako bi se olakšalo državama koje su podnijele najveći teret, kaže ministar.

O dronu

"Nastavlja se rad po predmetu drona. Zasad je utvrđeno da je bila aviobomba, da je bio upaljač. Što se tiče ostalih vještačenja, to je nešto što nalaže DORH...", rekao je.

 

Na pitanje o količini eksploziva, Božinović kaže da se može pozvati samo na priopćenje DORH-a.

"Po zakonu, jedino DORH može istraživati i jedino oni mogu davati informacije", kaže.

Znači li to da premijer i ministar nisu smjeli objavljivati informacije, pitali su novinari. Ja znam samo ovo od DORH-a, rekao je ministar.

Tramišak prijavila prijetnje

Ministrica Nataša Tramišak je prijavila prijetnje i moguće je da se radi o prijetnjama koje se gone po službenoj dužnosti, rekao je. Ministrica je danas prijetnje prijavila policiji, kaže.

Na druga pitanja je odgovarao da treba čekati rezultate policijskog postupka. Nema razlike između slučaja da je prijetio netko iz HDZ-a ili ne, rekao je Božinović.

Nabava cjepiva protiv koronavirusa je transparentna, rekao je.

 

Pročitajte više