Božinović je jutros, među ostalim, najavio kako će se na prometne dozvole vratiti hrvatski grb

Foto: Željko Lukunić/ Pixsell

OD NOVE godine na snagu su stupile promjene vezane za registraciju motornih vozila. O brojnim promjenama u podne je na konferenciji javnost izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

>> VIDEO Ministar Božinović predstavio nova pravila o registraciji vozila, objasnio što se sve mijenja

Jedna od nebitnijih, ali zanimljivijih promjena je vraćanje hrvatskog grba na prometne dozvole.

"Umjesto dosadašnjih poreza na stjecanje od pet posto, kad govorimo o vlasništvu na autima, sad je zamjena utoliko što će se uplaćivati pristojbe koje su negdje upola manje. Smanjit će se i administrativni troškovi. Zamjena prometnih dozvola zbog popunjenosti također će se moći napraviti u stanici za tehnički pregled. Tu će se ostvariti dodatna ušteda, nekih 40-ak kuna. Što se tiče produljenja važenja prometnih dozvola, procedura i cijene ostaju iste. Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo hrvatski grb na prometnu dozvolu", rekao je Božinović.

U videu pogledajte što se sve mijenja.

Podsjetimo, prije nekoliko godina, za vrijeme SDP-ove vlasti, postojala je ozbiljna ideja da se promijeni izgled registarskih pločica te da se na njih umjesto grba stavi nešto drugo što bi simboliziralo Hrvatsku. Na MUP-ovom natječaju pobijedila je ideja s crvenom i plavom kockicom umjesto grba. No HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom, zajedno s cijelom desnicom, tada se digao na noge i ustao protiv ideje da se s pločica makne grb.

Sve je završilo tako što je SDP odustao od ideje da promijeni izgled registarskih pločica. A HDZ je, evo, i na prometne dozvole vratio grb.

Pročitajte više