KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Božinović: Situacija u Hrvatskoj glede koronavirusa je za sada još dobra

Pixsell: Josip Regović / Pixsell

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u nedjelju uoči sastanka u vladi kako je situacija u Hrvatskoj glede koronavirusa još uvijek dobra, a spremni su i na oštrije mjere ako dođe do eskalacije, ali tako da gospodarstvo ne stane.

"Situacija oko Hrvatske je dobra. U ovom trenutku još uvijek stvari držimo u dobroj mjeri. Međutim, ako stvar u Europi bude eskalirala, naravno da ćemo i mi predlagati i donositi oštrije mjere, ali uvijek balansirano tako da život, odnosno gospodarstvo, ne stane jer ne smije stati", izjavio je ministar Božinović, uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića i ministara s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite RH u vladi.

Sve što su napravili s ministrima unutarnjih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije omogućilo je opskrbu građanima svih zemalja na ovom području i to je nešto od čega ne smiju i neće odustati, dodao je.

Što se tiče mjera unutar Hrvatske Božinović je ponovio da neprekidno o svemu razgovaraju, promišljaju i donose odluke o najboljem interesu zaštite zdravlja hrvatskih građana.

"Građani, ne idite u inozemstvo"

Upitan jesu li već danas spremni na uvođenje dodatnih mjera, rekao je kako to ne može točno reći, ali, naglasio je, spremni su na to u svakom trenutku, ovisno o procjeni.

"Da bi procijenili, moramo imati i ovakve sastanke i koordinacije jer se svaki problem mora sagledati iz više smjerova. Do sada je to pokazalo dobre rezultate i ja se nadam i uvjeren sam da ćemo sigurno donositi najracionalnije odluke u svakom trenutku", zaključio je Božinović.

Što se tiče dolazaka privatnih, fizičkih osoba, rekao je da je to u velikoj mjeri svedeno na minimalne brojke.

Apelirao je na hrvatske građane da ovo nije trenutak za odlazak u inozemstvo, kao što nije ni trenutak da ljudi izvana, uključujući i Hrvate koji rade u Europi, dolaze u Hrvatsku.

"Države na dnevnoj bazi donose nekakve mjere i možete se naći u situaciji koja vam u ovom trenutku i ne pada na pamet, primjerice da se ne možete vratiti u zemlju iz koje ste došli", objasnio je Božinović.

Naglasio je kako je potrebno sačuvati hladnu glavi i razum, svatko za sebe donijeti razumne odluke, brinuti o osobnoj higijeni i ponašati se sukladno uputama.

Vlada je u subotu navečer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine, posteljno rublje i slično.

"Ovo sigurno nije trenutak kada bi bilo tko u biznisu trebao razmišljati o tome kako dodatno zaraditi u jednoj izvanrednoj situaciji i to nećemo dopustiti", poručio je ministar. 

Pročitajte više