Božinović: U poljskom autobusu bile su 44 osobe

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako su u poljskom autobusu koji je jutros sletio s autoceste bile 44 osobe - 42 putnika i dva vozača - dok su trenutno na liječenju 32 osobe, a 12 osoba je smrtno stradalo.

Božinović je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Varaždinu rekao kako je autobus odvezen na osigurani parkirni prostor, a stvari putnika su pohranjene u prostorije Policijske uprave varaždinske te će se izdavati prema zahtjevima. 

Poljski policajci uključeni u razgovor s unesrećenima

Dodao je kako su se uz hrvatske žurne službe, koje su u izuzetno kratkom vremenu izašle na teren, u pomoć i razgovor s unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa "Hrvatska sigurna turistička destinacija", koji MUP provodi svako ljeto. 

"Oni su ovdje kako bi olakšali komunikaciju s preživjelima, kako bi bili na usluzi i veleposlanstvu Republike Poljske, dakle u prikupljanju svih obavijesti koje su nužne i koje se nastoje utvrditi", istaknuo je.

Također, uspostavljena je stalna komunikacija između varaždinske policije, MUP-a, Ministarstva vanjskih poslova i poljskog veleposlanstva, kao i psihološka pomoć koju u Varaždinu organizira Crveni križ Varaždinske županije.

"Ona je namijenjena prije svega žrtvama, međutim ona je po potrebi na raspolaganju i za sve pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće, što je samo po sebi, s obzirom na veličinu tragedije, nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći ili civilne zaštite", rekao je Božinović.

Pročitajte više