Božo Kelava sve bliže deportaciji

AMERIČKI Federalni prizivni sud raspravljao je jučer o slučaju Bože Kelave, Hrvata koji je 1978. godine sudjelovao u talačkoj krizi u konzulatu tadašnje Savezne Republike Njemačke u Chicagu, odbivši ponovno razmotriti lanjsku sudsku odluku prema kojoj je omogućena Kelavina deportacija zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima.

Time je Prizivni sud rasčistio put za Kelavinu deportaciju te je neće zaustaviti, ocjenjuje agencija Reuters.

Prema sudskoj odluci iz lipnja prošle godine, američkom Uredu za imigraciju je omogućeno da deportira 63-godišnjeg Hrvata koji u SAD-u živi već 37 godina.

Božo Kelava je u SAD stigao 1969. godine, a 1978. je bio umiješan u otmicu kako bi, prema tvrdnji odvjetnika, ukazao na surovost tadašnjeg jugoslavenskog režima. On je s još jednom osobom u zapadnonjemačkom konzulatu u Chicagu zarobio taoce u znak prosvjeda protiv namjere Zapadne Njemačke da deportira hrvatskog disidenta.

Kelava i njegov prijatelj pustili su taoce neozlijeđene nakon 10 sati. Zbog svog čina, Kelava je osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Kelava, stanovnik Belmonta u Californiji, za američko je državljanstvo aplicirao tri puta, a tek nakon treće molbe 1999. Ured za imigraciju pokušao ga je ponovno uhititi i potom deportirati.

Od tada vodi borbu protiv svoje deportacije.

Pritom mu ne ide u prilog promjena politike SAD-a, koja je zaoštrila imigracijska pravila tijekom devedesetih, a posebno nakon velikih terorističkih napada na SAD, suzivši prostor za sve koji su povezani s terorizmom, napominje se u izvješću Reutersa.

Pročitajte više