Braća Koch i drugi američki megadonatori zagrijani za republikansku kandidatkinju Carly Fiorinu

Foto: Scott Walker u rukovanju s Carly Fiorina na debati održanoj 16. rujna/FAH

CARLY Fiorina izaziva sve veće zanimanje konzervativnih američkih donatora koji traže ponajboljeg kandidata za predsjedničku utrku u Americi.

Fiorina je prošlog mjeseca zasjenila druge kandidate u raspravama, zbog čega je nagrađena značajnim porastom popularnosti u anketama, ali i pažnjom industrijalaca Charlesa i Davida Kocha koji sve "ozbiljnije razmatraju" pružanje podrške toj bivšoj izvršnoj direktorici Hewlett-Packarda, piše Reuters pozivajući se na izvore bliske braći.

Ona se sada pomakla na kratkoj listi kandidata koje bi mogla podržati braća Koch sa svojim "ratnim zalihama" za donacije kandidatima koje su procijenjene na oko milijardu dolara.

Podršku Fiorini nude i drugi republikanski mega-donatori, među ostalima teksaški naftaš T. Boone Pickens koji je u rujnu održao skup za prikupljanje novca u Dallasu i poduzetnik Tom Perkins koji planira večeru za donatore u Kaliforniji.

"Moj novac je na njoj," rekao je Perkins, koji je bio u upravnom vijeću HP-a kada je Fiorina bila direktorica. "Ja mislim da bi ona mogla biti predsjednica".

Debata od 16. rujna

Fiorina je zasjala na debati održanoj 16. rujna, u kojoj je kao jedina žena pružila najuvjerljiviji nastup koreći Donalda Trumpa zbog spornih i neprimjerenih opaski o njenom izgledu.

"Emailovi se od onda nisu zaustavili," rekla je Karolyn Dorsee, iskusna konzultantica za prikupljanje novca u kampanjama iz Kalifornije čije usluge je zatražila nekolicina republikanskih kandidata, uključujući floridskog senatora Marca Rubija i bivšeg guvernera Floride Jeba Busha. "Svi je žele, na nacionalnoj razini, u svakoj pojedinoj državi".

Fiorina je i prije brzog uspinjanja u anketama zauzela drugo mjesto u glasanju u ključnoj državi za propitkivanje biračkog pulsa u New Hampshireu uz podršku u javnosti rijetko viđenih investitora kakvi su Robert Mercer i bivši izvršni direktor Univisiona Jerrold Perenchio.

Njena je kampanja do sada bila skromna, oslonjena na mlado, relativno slabo plaćeno i malobrojno osoblje u kontrastu na raskošne operacije njenih suparnika. No, ukoliko Fiorina osvoji podršku braće Koch, ta bi se situacija mogla izmijeniti u jednoj noći.

"Nju ne možete baciti iz takta"

Braća Koch, vlasnici druge najveće privatne tvrtke u Americi, u prošlosti su već pružala podršku Fiorini. U 2010. su donirali za njenu kampanju u borbi za senatorsko mjesto u Kaliforniji, ali je ona izgubila od demokratske kandidatkinje Barbare Boxer.

Braća su tada povela kampanju za "Prijedlog 23", referendum koji je trebao ukinuti državni zakon o emisijama štetnih plinova, borba koju su u konačnici izgubili. Fiorina je tada podržala njihov prijedlog.

Zagrijani idejom da bi žena mogla predstavljati dobru protukandidatkinju Hillary Clinton, pojedini donatori obećavaju sve više novca. Tako Elloine Clark, filantropkinja iz Dallasa koja je već ispisala ček od 100,000 dolara za Fiorinu, kaže da je spremna dati još novca. "Ja mislim da nju ne možete baciti iz takta", rekla je Clark. "I ona ne reagira kao adolescent."

Pročitajte više