BRAČNA JEDNAKOST U civiliziranim katoličkim zemljama crkva se ignorira, ali ne i u Hrvatskoj

Foto: 123rf, Davor Puklavec/PIXSELL

VIŠE od dvadeset zemalja na svijetu otvorilo je instituciju braka istospolnim parovima, odnosno uvelo bračnu jednakost, a najnoviji primjer toga dolazi s Malte, u kojoj je jučer tamošnji parlament s omjerom 66 prema 1 glasao za tzv. gay brak, odnosno omogućio istospolnim parovima da se vjenčaju podjednako kao i raznospolni. Pritom je važno naglasiti kako se od Maltinih 450 tisuća stanovnika njih 88,6 posto deklarira katolicima, kao i da je katoličanstvo po tamošnjem Ustavu službena državna religija, uz dodatak kako u ovoj Republici postoji sloboda vjeroispovijesti za sve.

Bez obzira na to, Maltežani većinski podržavaju bračnu jednakost za istospolne parove, a uvođenje iste bilo je i predizborno obećanje aktualnog laburističkog premijera Josepha Muscata, koje je u malteškom parlamentu izglasano i s potporom opozicije. Bračnoj ravnopravnosti se žestoko protivio lokalni nadbiskup Charles Scicluna, objasnivši kako on može “odlučiti da rogač i naranču više neće zvati njihovim imenima, ali rogač ostaje rogač, a naranča ostaje naranča”. Zastupnici u malteškom parlamentu se na takvu argumentaciju baš i nisu previše obazirali.

Za razliku od Hrvatske, u kojoj se 86 posto stanovnika izjašnjava katolicima, Maltežanima njihovo katoličanstvo nije razlog za diskriminaciju gay sugrađana, kao što to nije ni nizu drugih država koje se smatraju većinski katoličkima, a uvele su bračnu jednakost.


Irska s 87 posto katolika na referendumu izglasala bračnu jednakost

Jedna od prvih među njima je bila 2005. godine Španjolska, u kojoj se 68 posto stanovnika izjašnjava katolicima. U Portugalu se pak 88 posto stanovnika izjašnjava katolicima, a uveli su bračnu jednakost 2010. godine. Bračna jednakost postoji i u Irskoj, koja je desetljećima predstavljala bastion najkonzervativnijeg katoličanstva, i to je izglasana na ustavnom referendumu 2015. godine s podrškom od 62 posto. Oko 87% stanovnika Irske izjašnjava se kao katolici.


I u Velikom Vojvodstvu Luksemburg većina stanovnika su katolici (njih 67 posto), što ih nije spriječilo da za premijera izaberu gay političara Xaviera Bettela, te da njegova lijevo-liberalna koalicija 2014. izglasa bračnu jednakost, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2015. U međuvremenu se i sam premijer vjenčao sa svojim dugogodišnjim partnerom, francuskim arhitektom Gauthierom Destenayem, što većinski katoličkim Luksemburžanima nije nikakav problem.

I druga zemlja na svijetu koja je uvela bračnu jednakost, Belgija, i to 2003. (prva je naravno bila većinom protestantska Nizozemska), ima većinski katoličko stanovništvo. Naime, 58 posto Belgijanaca se izjašnjava kao katolici.

Unatoč protivljenju današnjeg pape Franje, katolička Argentina prva u Južnoj Americi omogućila brak istospolnim parovima

Prva zemlja Južne Amerike koja je uvela bračnu jednakost bila je Argentina 2010. godine, u kojoj se 74 posto stanovnika smatra katolicima. Zanimljivo je da se tom potezu protivio i tadašnji biskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio, danas papa Franjo.

Uslijedilo je uvođenje bračne jednakosti u Brazilu (64 posto katolika) i Urugvaju, u kojem se 57 posto građana izjašnjava kršćanima, od čega ih je 45 posto katolika. No, Urugvaj je izuzetak u Južnoj Americi, te ga se smatra najsekularnijom državom tog kontinenta. Istospolni parovi mogu stupiti u brak i u Kolumbiji, u kojoj su 70 posto stanovnika katolici.

U svakom slučaju, dok u nekim katoličkim zemljama svijeta vjeroispovijest nije prepreka za društveni napredak ni političarima ni građanima, u Hrvatskoj se zbog očitovanja biskupa i pritiska klerikalnih udruga često mijenjaju javne politike koje bi bile od koristi većini građana. Usput, niti jedna od spomenutih zemalja, kao ni onih drugih u kojima katolici ne čine većinu stanovništva, nije propala otkako je uvela bračnu jednakost.

 

Pročitajte više