Brajša: Moja savjest je čista, svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja

RAVNATELJICA Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Jelena Brajša, našla se usred pedofilskog skandala koji potresa hrvatsku javnost. U razgovoru za ženski časopis Gloria Brajša je prekinula medijsku šutnju, te prokomentirala optužbe za seksualno zlostavljanje štićenika u dječjem domu u Brezovici.

Na pitanje novinarke Glorije spava li ovih dana, Brajša je odgovorila: "Loše. Kako bih bila mirna kad o Caritasu i meni, a naročito o meni, pišu ovakve stvari? Teško mi je, najviše zbog moje djece.

"Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja. Svi zaboravljaju da su djeca - koja su navodno izjavila da ih odgajatelji "tuku po glavom valjkom za tijesto, šibom po licu i čupaju kosu", a jedan je dječak optužio domara za za seksualno zlostavljanje - na žalost, psihički bolesna, a većina ih je mentalno retardirana. U Caritasov dom došla su jer su ih vlastiti roditelji zlostavljali, i kod nas su pronašla utočište. O tim traumama djeca, zapravo, pričaju, a teško je odrediti kad se zbiva radnja njihovih priča. O strahotama koje su doživjeli u roditeljskom domu govore kao da su se događale jučer."

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi u domu da pozove policiju, s obzirom da je znala za domara koji je zlostavljao štićenika, a kojeg je umjesto da ga prijavi policiji preselila na drugo radno mjesto, Brajša je odgovorila: "Ja sam ravnateljica Caritasa, a imamo 33 doma. Ravnatelj svakog doma dužan je pozvati policiju ako treba. Ja nisam ravnateljica doma, ja sam ravnateljica Caritasa. Da sam u domu, i da vidim da netko nekog napada, naravno da bih reagirala i pozvala policiju."

"Zanimljivo je da su svi koji upozoravaju na strahote u Brezovici bivši djelatnici koji su se naglo, nakon pet, šest godina, prisjetili sveg zla koje su ondje vidjeli. Zašto svi ti dušobrižnici nisu reagirali odmah i spriječili to navodno zlo, nego su ga gledali mjesecima i nisu reagirali?" - zapitala je Brajša, čiju bi dotičnu izjavu neki sportski novinar okarakterizirao kao "čisti autogol".

Da neće podnijeti ostavku ukoliko se protiv nje pokrene istraga, pojasnila je riječima: "Mogu se samo povući u mirovinu, i posve se posvetiti mojoj djeci i unucima. Ali, ostavku neću podnijeti jer se ne smatram krivom. No, dođe li uistinu do procesa i suđenja, ako se sve optužbe dokažu, neću bježati od ogdgovornosti."

A na pitanje što će se dogoditi ako završi u zatvoru, ona nije puno dvojila: "Ako to doživim. No, krene li istraga, a ne linč po novinama u kojima svi igraju na emocije, znam da tada neću završiti u zatvoru." 

Pročitajte više